2024. május 19. vasárnap

2024. április 29., hétfő 09:43

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága közleménye (2. rész)
    Budapest, 2024. április 29., hétfő (OS) - Működésben a dohányfelügyelet: a fiatalok védelmében több mint 1500 trafikot ellenőrzött és közel 70 webshopot blokkolt az SZTFH.

Ha a dohánytermék-kiskereskedő 1 éven belül harmadik alkalommal szolgál ki fiatalkorút, úgy az SZTFH a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység folytatására vonatkozó engedélyt visszavonja, ami maga után vonja az állammal kötött koncessziós szerződés megszűnését is, melynek eredményeként elvész az egzisztenciát jelentő a dohánykereskedelmi jogosultság. A Hatósági szigornak már látható eredményei vannak: az 1518 ellenőrzött trafiknak kevesebb, mint 10 százaléka követett el ilyen jogsértést. Ezekben az ügyekben április végéig összesen 55,3 millió forint bírságot szabott ki az SZTFH. A jogsértési mutató javult a tavalyi 22 százalékos és a tavalyelőtti 13 százalékos arányhoz képest. Az SZTFH célja, hogy soha egyetlen kiskorút se szolgáljanak ki a trafikokban, a Hatóság ezért minden lehetséges eszközzel a jövőben is fel fog lépni. Az SZTFH azonban nem csak a trafikokat ellenőrzi, hanem folyamatosan monitorozza az online térben működő jogosulatlan dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységet folytató webshopokat is, amelyek kimondottan a leginkább veszélyeztetett fiatalokat megcélozva, és a törvényt megkerülve, kivétel nélkül bevizsgálatlan ízesített elektronikus cigaretták távértékesítésére szakosodtak.

Kiadó: Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága