2024. május 19. vasárnap

2024. április 30., kedd 21:36

A Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület közleménye
    Budapest, 2024. április 30., kedd (OS) -

Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület ebben az évben ismét meghirdette a Karig Sára-díjat. Karig Sára író, fordító példaként állítható mindenkinek. Ő azon különleges emberek közé tartozott, akit nem lehetett megfenyegetni, zsarolni és megsemmisíteni. A Vészkorszakban zsidó gyerekeket, angol hadifoglyokat, több honfitársát pedig házasságai által mentett meg. A kommunista hatalom szavazási csalását (kék cédulák) 1947-ben választási biztosként azonnal jelentette. Emiatt már másnap – szeptember 1-én lefogták, és az Ural hegység lábához hurcolták. 1947-től 1953-ig a Vorkuta-i munkatáborban volt politikai fogoly. 1985-ben az izraeli Yad Vashem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki. Megtörhetetlen személyisége méltán példakép a ma élő ember számára. Karig-Sára-díjban részesülhet az a magyar állampolgár, aki élete során Karig Sárához méltóan bátran, egyenes gerinccel élt, tettein keresztül a társadalmi igazságosságra törekedett és ebben példát mutatott embertársainak. Mindig szem előtt tartotta az emberi és közösségi értékeket és ezért kivívta szűkebb-tágabb környezete elismerését, megbecsülését. A részletes információkat tartalmazó felhívás és a javaslat tételhez szükséges adatlap a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület honlapján olvasható el, illetve tölthető le. A Díj átadására ebben az évben – 77 évvel ezelőtti letartóztatásának napján kerül sor, egy Róla szóló konferencia keretében.
     Kiadó: Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület