OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 19. vasárnap
Ismertető


2024. április 30., kedd 21:36

A Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület közleménye
    Budapest, 2024. április 30., kedd (OS) -

    Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület ebben az évben ismét meghirdette a Karig Sára-díjat. Karig Sára író, fordító példaként állítható mindenkinek. Ő azon különleges emberek közé tartozott, akit nem lehetett megfenyegetni, zsarolni és megsemmisíteni. A Vészkorszakban zsidó gyerekeket, angol hadifoglyokat, több honfitársát pedig házasságai által mentett meg. A kommunista hatalom szavazási csalását (kék cédulák) 1947-ben választási biztosként azonnal jelentette. Emiatt már másnap – szeptember 1-én lefogták, és az Ural hegység lábához hurcolták. 1947-től 1953-ig a Vorkuta-i munkatáborban volt politikai fogoly. 1985-ben az izraeli Yad Vashem Intézet a Világ Igaza címmel tüntette ki. Megtörhetetlen személyisége méltán példakép a ma élő ember számára. Karig-Sára-díjban részesülhet az a magyar állampolgár, aki élete során Karig Sárához méltóan bátran, egyenes gerinccel élt, tettein keresztül a társadalmi igazságosságra törekedett és ebben példát mutatott embertársainak. Mindig szem előtt tartotta az emberi és közösségi értékeket és ezért kivívta szűkebb-tágabb környezete elismerését, megbecsülését. A részletes információkat tartalmazó felhívás és a javaslat tételhez szükséges adatlap a Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület honlapján olvasható el, illetve tölthető le. A Díj átadására ebben az évben – 77 évvel ezelőtti letartóztatásának napján kerül sor, egy Róla szóló konferencia keretében.
     Kiadó: Raoul Wallenberg Emberség Háza Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.