OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 19. vasárnap
Ismertető


2024. május 6., hétfő 16:10

A Kúria közleménye (1. rész)
    Budapest, 2024. május 6., hétfő (OS) -

    Jubileumi konferencia az Európai Unió Bíróságán

Az Európai Unió Bíróságának jubileumi konferenciáján vett részt 2024. május 3-án Luxembourgban dr. Varga Zs. András, a Kúria elnöke és dr. Gyarmathy Judit, a Kúria főtitkára. Az ünnepi rendezvényen megemlékeztek tíz tagállam, köztük Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulójáról.
Dr. Varga Zs. András a konferenciának a közös európai értékekről szóló munkaülésén elmondott beszédében a közös európai identitás gyökereit vizsgálva kiemelte, hogy "Mind a birodalmi Róma, mind pedig a szuverenitásra alapozott vesztfáliai béke öröksége hozzánk tartozik. Nem tudjuk visszafordítani az időt a birodalmi Róma újjáépítéséhez Vesztfália feladása nélkül. Mint ahogy teljességgel lehetetlen visszafordítani az időt Vesztfáliáig, Róma közösségére tekintet nélkül."

A magyar főbíró előadásában hangsúlyozta: a közös értékek érvényesítése nem az uniós szervek privilégiuma, ezt az esetek döntő többségében a nemzeti hatóságok és bíróságok végzik. A tagállami bíróságok vannak abban a helyzetben, hogy az uniós értékek és célok érvényesülését a leghatékonyabban biztosítsák. A közös értékek hosszú távú biztosítása érdekében el kell fogadni a nemzeti sajátosságok érvényesülését az uniós célok és szabályok implementálása során.

Dr. Varga Zs. András kifejtette, hogy bíróként nem lehet elfelejtkezni az alkotmányosság és a jogállamiság elveinek központi szerepéről.

     Kiadó: Kúria

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.