OS Országos Sajtószolgálat
2022. december 10. szombat
Ismertető


2010. június 16., szerda 16:17

A Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) közleménye
    Budapest, 2010. június 16., szerda (OS) - Elérkezett az idő, hogy a kormányunk cselekedjen, és igazságot szolgáltasson  a fogyatékossággal élő európaiak számára.

    Kormányunk többet tehet a júniusi európai csúcstalálkozón, és kérheti, hogy a következő évtizedre szóló Európa 2020 stratégiába egyértelmű hivatkozások kerüljenek be a fogyatékosságra vonatkozóan.
    A fogyatékossággal élő európai állampolgárok mindössze 29 százalékának van munkahelye, mely szám Magyarországon nem éri el a 10 százalékot. A fogyatékossággal élő európaiak 9 százaléka jár egyetemre, és a nyilvános honlapok 95 százaléka nem akadálymentesen hozzáférhető! Más szóval Európában a fogyatékossággal élő férfiak és nők több, mint 70 százaléka nem jut munkához, több, mint 90 százaléka nem tanulhat tovább, a kormányzati és közszolgálati honlapoknak pedig mindössze 5 százaléka akadálymentes vak és értelmi fogyatékos személyek számára. Ezek alól hazánk sem kivétel. A fentiek valós és szomorú statisztikák, abban az Európában, amely elfogadta és ratifikálta a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló ENSZ Egyezményt.
    A fogyatékosügyi kérdések integrálása a következő tíz évre szóló EU stratégiába jobbra fordíthatja a dolgokat. És ezt hazánk képviselői is kérhetik a héten az Európai Tanácsnál, ezen a héten, amikor a tagállamok kormányfői és államfői Brüsszelben tanácskoznak, hogy meghatározzák a következő évtized gazdasági és társadalmi fejlesztéseit. Miért tennék ezt? Egyszerűen azért, mert szinte az összes, az EU politikái által lefedett terület közvetlen hatással van a fogyatékossággal élő személyek életére. Hogyan kaphatna munkát az európai polgárok 75 százaléka 2020-ra, és hogyan tudjuk a szegénységben élők számát 20 millióval csökkenteni anélkül, hogy a fogyatékosság személyekkel is foglalkoznánk, és megtörténne integrációjuk a munkaerőpiacra és elősegítenénk oktatásukat?
    Hogyan beszélhetünk az európai polgárok jólétéről, ha az európai polgárok 10 százaléka, különböző fogyatékossággal, nem tud szabadon mozogni a társadalomban, azaz például nem tud elmenni nyaralni vagy egy koncertre?
    Az európai fogyatékosügyi mozgalom azt kéri, hogy az Európai Fogyatékosügyi Paktum kerüljön bele a 2020-ig tartó EU stratégiába, mely konkrét intézkedésekhez vezetne mind európai mind nemzeti szinteken, javítandó a fogyatékossággal élők életét. A kormányunknak támogatnia kell egy ilyen kezdeményezést, ha egy mindenki számára élhető társadalmat akarunk létrehozni. Befogadóbb oktatási rendszerre, megfelelően  akadálymentesített épületekre, az online eszközökhöz való könnyebb hozzáférésre, és a társadalombiztosítási rendszerekhez való egyenlő hozzáférésre van szükségünk, számos egyéb dolog mellett.
Az európai szintű politikák irányt mutatnak arra is, hogy mit tehetünk mi, mint állampolgárok. Például a munkáltatóknak rugalmas és befogadó munkahelyeket kell létrehozni és fenntartani, arra a feltételezésre alapozva, hogy a munkában az számít, hogy az emberek mit tudnak elvégezni; a családok és az oktatók segíthetik a fogyatékossággal élő gyermekeket, hogy higgyenek abban, hogy el tudják, és el kell érniük a céljaikat, hogy sikeresek legyenek az életben. Mindennek azonban előfeltétele a megfelelő politikai, gazdasági és társadalmi feltételek jelenléte mind nemzeti, mind európai szinten.  Semmit rólunk, nélkülünk - ez az európai fogyatékosügyi mozgalom jelszava: helyi, nemzeti és európai szintű együttes munkánk és személyes elkötelezettségünk révén tovább küzdünk a fogyatékossággal élő személyek életminőségének javításáért  - közölte a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) Magyarországon.

    Kapcsolattartó: dr. Hegedüs Lajos (06-209-358-752)
    
    Kiadó: Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.