OS Országos Sajtószolgálat
2020. szeptember 27. vasárnap
Ismertető


2010. október 14., csütörtök 09:15

Október 17. Szegénység elleni küzdelem világnapja
    Budapest, 2010. október 14., csütörtök (OS) - Október 17-e a szegénység elleni küzdelem világnapja. 2000-ben az ENSZ kötelezettséget vállalt, hogy 2015-re felére csökkenti a súlyos szegénységet,  de még mindig 1,4 milliárd ember él a világon kb. napi 1 dollárból. A 3. világbeli súlyos szegénységből való kimozdulást a népességrobbanás akadályozza leginkáb, így legsürgetőbb feladatunk a családtervezés biztosítása mindenkinek, mely alapvető emberi jog! A BOCS Alapítvány a Save Women’s Lives kampányán keresztül sürgeti a közvéleményt, vezetőséget cselekvésre! Bővebb információ: www.anyaknapja.hu oldalon.

    2000-ben az ENSZ millenniumi csúcstalálkozóján a világ nemzetei nyolc fejlesztési célt fogalmaztak meg, ezek egyike szerint 15 év alatt felére csökkentenék a súlyos szegénységet, azaz a napi 1,25 dollárnál kevesebből élők egymilliárdos tömegét.  A Világbank jelentése szerint a szegények aránya a fejlődő országokban 1981 és 2005 között 52 százalékról 26 százalékra mérséklődött, de még így is 1,4 milliárd ember élt - főként Afrikában és Közép-Ázsiában - rendkívül szegény körülmények között. A szegénység elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze a mindenki számára elérhető családtervezés, mely ráadásul alapvető a további fejlesztési célok elérésében is (mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás, nők egyenjogúsága, gyermekhalandóság csökkentése, anyai és reproduktív egészségügy, HIV/AIDS visszaszorítása, környezeti fenntarthatóság).   A népességrobbanással rohamosan csökken a Föld eltartó képessége, nő az erőszak, a járványok száma, fokozódik a globális verseny a munkaerőpiacon, megbolondul a klíma és így tovább. Ezt felismerve született meg 1994-ben a  világméretű reproduktív egészségügyi politika programterve, a Kairói Akcióprogram. Az EU többi államához hasonlóan Magyarországnak is támogatási kötelezettsége van a fejlődő országok felé: az előirányzott 0,7% helyett a GNI 0,17 %-át kellene nemzetközi fejlesztési támogatásra fordítani 2010-re. Magyarország így nemcsak az 5. cél (Javuljon az anyai egészség! Családtervezési lehetőséget mindenkinek!), hanem az 1. cél (Szegénység, éhínség eltörlése) megvalósulásához is hozzájárulna.  A szegénység és a családtervezés összefüggésére Thaiföld kiváló példát nyújt számunkra. A thaiföldi Mechai Viravaidya, becenevén “Mr. Condom  a tettek és eredmények embere, az ő vezetésével indult meg az országban a családtervezési lehetőségek általánossá tétele.Az 1974-es családonkénti 7 gyerek 2000-re lecsökkent 1.5-re. A 3.3%-os népességnövekedés pedig 0.5%-ra. 90%-kal csökkent az új HIV fertőzött esetek száma (UN), ezzel további 7.7 millió életet mentettek meg (World Bank).Másik kiváló példa a tanzániai Jijenge! Klinika, mely többek között a nagy szegénységben élő szülőknek magyarázza el a családtervezés fontosságát.Bővebb információ: http://hu.mutternacht.de/home-hungary/sajto/sajtoanyag/oktober-17-a-s zegenyseg-elleni-kuezdelem-vilagnapja.html
    Kiadó: BOCS Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Zrt.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.