2024. április 26. péntek

2014. szeptember 19., péntek 20:26

A Krétakör Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. szeptember 19., péntek (OS) - +1 műsor - A Krétakör új, online politikai műsorral jelentkezik.

Bővebben a műsorról:
Azt akarjuk bemutatni, hogy miközben Budapest épül és szépül, hogy, miközben egyre többen gondolják úgy, hogy igazi világvárossá válik, azok a városlakók, akik nem illeszkednek ebbe a képbe, egyre inkább kiszorulnak, leszakadnak és marginalizálódnak. Azt, hogy az ő problémáikkal egyre kevesebbet törődünk. Rendezett belvárost akarunk? Toloncoljuk ki a hajléktalan embereket! Felújított, biztonságos városrészekben akarunk élni? Lakoltassuk ki a régi lakókat, költözzenek helyükre olyanok, akik jobban beleillenek az európai világról alkotott képünkbe!

A válasz mindenre a kirekesztés, a társadalmi valóságot és válságot létükkel megtestesítő csoportok megbélyegzése. S mivel valódi megoldások egyre kevésbé érkeznek bármire is, a szőnyeg alá söpört krízisek és feszültségek egyre dagadnak. Egyre inkább be kell zárkóznunk, hogy ne lássuk őket, egyre inkább védekeznünk kell, hogy ne érezzük magunkat fenyegetve. Hat zár az ajtón, térfigyelőkamerák mindenütt, bekerített parkok: állandó gyanakvás, félelem és szorongás.

Mi tudjuk, hogy nem ilyen világban szeretnénk élni. Mi olyan várost akarunk, ami egyenlő, demokratikus, közösségi és kreatív. Ahol a városlakóknak joguk van a város használatára és alakítására. Olyan várost, melyben annak minden lakója otthon érzi magát. Ahol számít a szavunk, ahol a város alakulására nem úgy gondolunk, mint valamiféle gazdasági és politikai érdekek által determinált, megváltoztathatatlan folyamatra, hanem úgy, mint amit mi alakítunk alapvető igényeink és szívünk vágya szerint.

Kiadó: Krétakör Alapítvány