OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2014. október 22., szerda 09:43

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. október 22., szerda (OS) - A külföldről támogatásban részesülő civil közösségek és intézményi szervekkel kapcsolatos átláthatósági klauzula bevezetése

    A CÖF-CÖKA felkéri az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg annak lehetőségét, hogyan lehet átláthatóbbá tenni a magyarországi civil szervezeteknek külföldről érkező támogatásokra vonatkozó viszonyrendszerét. Mintául az Egyesült Államok szabályozását és kapcsolódó közpolitikai irányvonalát tekintjük. Ezen célok előmozdítására a civil törvény (Az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény) módosítását kezdeményezzük, az alábbi elvek mentén:
A törvénymódosítás keretében tisztázni kell a külföldről érkező támogatások beérkezési módját, amely kizárólag banki átutaláson keresztül történhetne.
Be kell vezetni a donorszervezet és a felhasználó szervezet közötti szerződés (a továbbiakban: szerződés) nyilvánossá tételét, a támogatott szervezet honlapján, vagy más transzparens módon.
A donorszervezet és a támogatott szervezet közötti szerződés egy példányát a felek küldjék meg a kormány civil ügyekkel foglalkozó államtitkárságára.
A szerződésben kerüljön megfogalmazásra a felhasználás pontos célja, valamint az elszámolás módja.
A szerződő felek vegyék tudomásul a magyar állam, illetve közigazgatási intézményrendszere jogszabályban biztosított mindenkori ellenőrzési jogát.
CÖF-CÖKA Vezetősége
és a CÖF-CÖKA Civil Jogvédő Köre
    Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.