OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2014. október 23., csütörtök 09:37

Az MSZP Országos Központjának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. október 23., csütörtök (OS) - Tóbiás József ünnepi beszéde

    "És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?..."
(Márai Sándor: Mennyből az angyal)

1956. Sokan, sokféleképpen akarják a jelen korban azokat a heteket, azokat a hónapokat megítélni. Ki-ki szája íze szerint igyekszik a jelen politikai magatartását visszaigazolni azokkal az időkkel.

Lehet ilyesmikről beszélni, de tudnunk kell: 58 évvel ezelőtt is ugyanolyan emberek voltak az utcákon, mint most itt. Azok az emberek is csak élni akartak. De az akkori hatalom ezt nem hagyta nekik. Így haltak meg 1956 polgárai, és így születtek a forradalom hősei. Ugyanazt akarták, mint most mi. Szabadságot, jólétet, biztonságot.

1956 és Nagy Imre. Egy ember, aki az ellenzéki mozgalom vezetőjeként szakított a vezetéssel és a tömegek élére állt. Küzdeni akart egy független, szabad, igazságos, biztonságos Magyarországért. És amikor pontosan látta, hogy az értékei, a pártja és a tömegeknek az iránya ellentmond egymásnak, a népet választotta. De az értékeit soha nem adta fel.
Az utolsó szó jogán Nagy Imre a következőket mondata: "Kétszer próbáltam megmenteni a szocializmus becsületét a Duna-völgyében, 1953-ban és 1956-ban. Rákosi és az oroszok megakadályoztak benne. Ha most az én életemre van szükség azt bizonyítani, hogy a kommunisták nem mind a nép ellenségei, nagyon szívesen odaadom."

    Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.