2024. április 25. csütörtök

2014. október 30., csütörtök 16:55

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2014. október 30., csütörtök (OS) - "Harcoló Gyalogsági Jelvény" (Combat Infantry Badge - CIB) kitüntetéseket adott át 2014. október 30-án, Szolnokon Mark M. Karas ezredes, az Amerikai Egyesült Államok véderő attaséja az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj 10 katonája részére.

A II. világháború során alapított kitüntetést nagyon szigorú szempontok alapján ítéli oda az amerikai hadsereg. A Harcoló Gyalogsági Jelvényt 2008 óta már több magyar katona is megkapta az afganisztáni különleges műveleti szerepvállalásban nyújtott teljesítményéért.

A Magyar Honvédség 2005-ben, az Amerikai Egyesült Államok jelentős anyagi-, kiképzési- és eszköztámogatásával kezdte meg a különleges műveleti képesség fejlesztését az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál. Az elmúlt 9 évben a honvédség ezen képessége számos sikert ért el mind a nemzetközi gyakorlatokon, mind az afganisztáni NATO műveletek során.

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljon alapuló MH Különleges Műveleti Osztag 2014. október 16-án kapta meg a "combat ready" azaz a "harckész" minősítést. Európában a magyarok ötödikként érdemelték ki ezt a minősítést. A "harcra kész" minősítés alapján a NATO-nak Wales-ben felajánlott magyar különleges műveleti erők a számukra meghatározott készenléti idővel szükség esetén bárhol bevethetőek.

Képek az átadásról: http://www.honvedelem.hu/cikk/47322_kituntettek_a_magyar_katonakat
    Kiadó: Honvédelmi Minisztérium