OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2014. október 30., csütörtök 16:55

A Honvédelmi Minisztérium közleménye
    Budapest, 2014. október 30., csütörtök (OS) - "Harcoló Gyalogsági Jelvény" (Combat Infantry Badge - CIB) kitüntetéseket adott át 2014. október 30-án, Szolnokon Mark M. Karas ezredes, az Amerikai Egyesült Államok véderő attaséja az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj 10 katonája részére.

    A II. világháború során alapított kitüntetést nagyon szigorú szempontok alapján ítéli oda az amerikai hadsereg. A Harcoló Gyalogsági Jelvényt 2008 óta már több magyar katona is megkapta az afganisztáni különleges műveleti szerepvállalásban nyújtott teljesítményéért.

A Magyar Honvédség 2005-ben, az Amerikai Egyesült Államok jelentős anyagi-, kiképzési- és eszköztámogatásával kezdte meg a különleges műveleti képesség fejlesztését az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljnál. Az elmúlt 9 évben a honvédség ezen képessége számos sikert ért el mind a nemzetközi gyakorlatokon, mind az afganisztáni NATO műveletek során.

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóaljon alapuló MH Különleges Műveleti Osztag 2014. október 16-án kapta meg a "combat ready" azaz a "harckész" minősítést. Európában a magyarok ötödikként érdemelték ki ezt a minősítést. A "harcra kész" minősítés alapján a NATO-nak Wales-ben felajánlott magyar különleges műveleti erők a számukra meghatározott készenléti idővel szükség esetén bárhol bevethetőek.

Képek az átadásról: http://www.honvedelem.hu/cikk/47322_kituntettek_a_magyar_katonakat
    Kiadó: Honvédelmi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.