OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2014. október 31., péntek 15:53

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. október 31., péntek (OS) - Megfékezett lépfene-járvány. Az időben felfedezett lépfene antibiotikum (elsősorban penicillin) kezeléssel jól gyógyítható, ezért nagyon fontos, hogy aki a betegség tüneteit észleli akár magán, akár állatán, mielőbb orvoshoz vagy állatorvos forduljon. A tavaszi legelőre hajtás előtti vakcinázást a gazdálkodók a szolgáltató állatorvosuknál jelezhetik.

    A hatóságok összehangolt, gyors és határozott fellépése akadályozta meg a nyári lépfene-járvány elterjedését, a jelentősebb állatlétszám elhullását és az emberi katasztrófát. A NÉBIH azon dolgozik, hogy a jövőben az esetleges fertőzési gócokról a gazdák egy központi adatbázisból közvetlenül értesülhessenek. A tervek szerint jövőre a vakcinázást anyagilag támogatják majd.
Idén nyáron Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 36 szarvasmarha hullott el lépfene fertőzésben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei népegészségügyi, valamint élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi szakigazgatási szervek gyors és összehangolt intézkedéseinek köszönhetően széleskörű járvány nem alakult ki, és valamennyi, lépfenével megfertőződött ember felépült a betegségből.
A lépfene fertőzés megjelenését követően a hatóságok haladéktalanul megtették a szükséges intézkedéseket: felkutatták a fertőzött állatokkal kapcsolatba került embereket, számukra gondoskodtak a megelőző antibiotikumos kezelésről.
    Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.