OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2014. november 23., vasárnap 11:00

Endrényi Krisztina ügyvéd és Ferencz Győző irodalomtörténész közleménye a Radnóti-hagyaték ügyében (3. rész)
    Budapest, 2014. november 23., vasárnap (OS) - Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné hagyatékának ügyében

    Amennyiben Magyarországon a hatályos törvényeket és a jogerős végrendeleti öröklést tiszteletben tartják, senki nem gondolhatja, hogy Radnóti Miklósné örököseit arra lehet kötelezni, hogy ajánlják fel közcélra a rájuk hagyott értéktárgyakat, továbbá senki nem kérheti számon általános örökösén, hogy miként rendelkezik örökségével, végül pedig nem lehet a tulajdonos akarata ellenére lakásmúzeummá alakítani Radnóti Miklósné lakását.
Radnóti Miklós a jelenlegi formájában soha nem látta ezt a lakást, amelynek mérete, alaprajza az 1960-as években megváltozott, berendezése nagyrészt kicserélődött.
    Az elmúlt időszakban politikai pártok honlapján is téma lett Radnóti Miklósné hagyatékának sorsa. Felszólítunk minden politikai pártot, hogy tartsák magukat távol Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné szellemi és tárgyi örökségének kérdéseitől. Radnóti Miklós költészete, élete és halála, valamint Radnóti Miklósné alakja nem válhat politikai kampánytémává, nem használható fel politikai célokra. Nevükhöz nem kapcsolhatja magát egyetlen politikai párt sem. Minden ilyen kísérlet kegyeletsértő, ellentétes a költő és felesége által képviselt szellemiséggel, méltatlan az emlékükhöz.


dr. Endrényi Krisztina                  
ügyvéd
Radnóti Miklósné örökösének jogi képviselője    

Ferencz Győző
irodalomtörténész
Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné
irodalmi hagyatékának kezelője

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.