2024. április 19. péntek

2014. november 25., kedd 21:24

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közleménye
    Budapest, 2014. november 25., kedd (OS) - Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor (szacharóz), energiatartalmuk pedig grammonként nullától 4 kilokalóriáig terjedhet. Édesítőszer választás során mindenképpen érdemes segítségül hívni a termék címkéjét, mert előfordulhat, hogy ugyanaz a gyártó különböző formájú és összetételű édesítői eltérő energiatartalommal rendelkeznek (vagy ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint a kristálycukor), illetve az adagolási javaslatot is célszerű elolvasni – szerepel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének  legújabb Táplálkozási Akadémia Hírlevelében.

A Magyarországon forgalomban lévő energiamentes édesítőszerek között megtalálhatóak a szteviol-glikozidok. A sztevia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, amelynek a leveleiből vonják ki az édesítőszerként használt szteviolglikozidokat (E 960). Kizárólag növényi eredetű, természetes, alacsony energiatartalmú (2,7 kcal/g) édesítőszer, amely 300-szor édesebb a cukornál. Feltételezhető, hogy a sztevia kivonata fokozza a sejtek regenerációját, befolyásolja a véralvadást, erősíti a vérereket, védőhatása van a daganatokkal szemben, fokozza az inzulin-érzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. A szteviol-glikozidok (E 960) használatát az Európai Unió 2011. december 2-án engedélyezte, amelyet a valamennyi tagállamára nézve közvetlenül alkalmazandó 1131/2011/EU bizottsági rendelet tartalmaz.
    Kiadó: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)