OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2014. november 25., kedd 21:24

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) közleménye
    Budapest, 2014. november 25., kedd (OS) - Az alacsony energiatartalmú és energiamentes édesítők olyan ízesítőszerek, amelyek sokszorosan édesebbek, mint a cukor (szacharóz), energiatartalmuk pedig grammonként nullától 4 kilokalóriáig terjedhet. Édesítőszer választás során mindenképpen érdemes segítségül hívni a termék címkéjét, mert előfordulhat, hogy ugyanaz a gyártó különböző formájú és összetételű édesítői eltérő energiatartalommal rendelkeznek (vagy ugyanannyi energiát tartalmaznak, mint a kristálycukor), illetve az adagolási javaslatot is célszerű elolvasni – szerepel a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének  legújabb Táplálkozási Akadémia Hírlevelében.

    A Magyarországon forgalomban lévő energiamentes édesítőszerek között megtalálhatóak a szteviol-glikozidok. A sztevia egy Közép- és Dél-Amerikában őshonos növény, amelynek a leveleiből vonják ki az édesítőszerként használt szteviolglikozidokat (E 960). Kizárólag növényi eredetű, természetes, alacsony energiatartalmú (2,7 kcal/g) édesítőszer, amely 300-szor édesebb a cukornál. Feltételezhető, hogy a sztevia kivonata fokozza a sejtek regenerációját, befolyásolja a véralvadást, erősíti a vérereket, védőhatása van a daganatokkal szemben, fokozza az inzulin-érzékenységet és csökkenti a vércukorszintet. A szteviol-glikozidok (E 960) használatát az Európai Unió 2011. december 2-án engedélyezte, amelyet a valamennyi tagállamára nézve közvetlenül alkalmazandó 1131/2011/EU bizottsági rendelet tartalmaz.
    Kiadó: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.