OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2014. december 7., vasárnap 17:26

A Krajczáros Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. december 7., vasárnap (OS) - IN MEMORIAM 1914 – 1918, IN THE VISEGRAD COUNTRIES. TUDÁSTÁR ÖT NYELVEN

    A Krajczáros Alapítvány a VISEGRÁDI ALAP támogatásával cseh, lengyel, magyar, szlovák, és angol nyelven jelentette meg a V4 országok civil szervezetei által a Felvidéken és Galíciában megvalósított hadisírgondozó együttműködés tapasztalatait. A számos fotóval összeállított könyv megírásában további partnerek voltak: Crux Galiciae (Gorlice), KVH Beskydy (Humenne) és Signum Belli 1914 (Brno) elnevezésű civil formációk, amelyeknek küldetése közé tartozik, hogy a Nagy Háború centenáriuma alkalmából a régióban minél több katonatemető váljon méltóvá az ott nyugvó katonák emlékéhez. A rendhagyó könyvbemutató Székesfehérváron december 12-én esedékes. (http://hadisirgondozas.hu/wp-content/uploads/2014/12/Magyar.pdf ) Ennek során az - ismeretterjesztés keretei közt - korabeli (napjainkban sokak számára ismeretlen) költők által hajdanában papírra vetett sorai is felidézésre kerülnek. Az összefogásban érintett civil szervezetek egyik kiemelt jelentőségű közös produktuma a Velkropban (ÉK-Szlovákiában) található katonatemető rekonstrukciós munkálatai, ahol kb 9000 fő katona van eltemetve. A térségben mintegy 200 katonatemető illetve parcella található, amelyből máig mintegy 40 helyszínen sikerült befejezni a munkálatokat. 2010-től a partnerség során több konferencia, hadijáték is bonyolódott, de jutott idő az Isonzónál és Doberdónál meglévő állapotokkal való közös megismerésére is. (nim – http://krajczaros.uw.hu )
    
    Kiadó: Krajczáros Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.