OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2014. december 20., szombat 09:45

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2014. december 20., szombat (OS) - ...folytatás

    Bár a közérdekű bejelentésekre a jog 30 napos kötelező válaszadási időt határoz meg, nem, vagy csak hónapok elteltével érkezik válasz. Ezek valóságtartalma sem meggyőző, hiszen tavaly 3 állítólagosan mentesített területet megtekintve ennek semmi jelét nem tapasztaltuk.

Idén nyáron a hatóságnak továbbított 18 db súlyosan fertőzött területből a válaszok szerint egyetlenegyen történt közérdekű védekezés elrendelése, mégpedig november 10.-én, azaz 106 nappal a bejelentés után, az éjszakai fagyok beálltakor. Az elrendelt védekezést hókotróval lehet majd végrehajtani.

Belterületek esetében még egyetlen választ sem kaptunk. Külön érdekessége a jelenlegi szabályozásnak, hogy közterületeken a hanyag önkormányzatnak saját maga ellen kellene eljárást indítania. Egyetlen ilyen esetről sincsen tudomásunk!

A fertőzött külterületek jó részét a földhivatalok 1-2 héten belül jegyzőkönyvezik és továbbküldik az illetékes Növény - és Talajvédelmi Igazgatósághoz, ahol az ügyek nagy része örökre eltűnik. Érthetetlen számunkra, hogy milyen szempontok szerint történik a rejtélyes szelekció, de véleményünk szerint a transzparencia teljes hiányának és a válaszadási kötelezettség következetes megszegésének a gondos, lelkiismeretes gazdák és az allergiások látják a kárát. Ezért a PPNT felszólítja a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy sürgősen teremtse meg a fertőzött területek gyors mentesítésének feltételeit!

    Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.