OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2014. december 22., hétfő 23:57

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. december 22., hétfő (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) megérti a bankokkal szembeni ellenérzéseket, de mint általában a kritikátlan kritika nem segíti elő a problémák megoldását.

    A pénzvilág működését alapjaiban meg kellene reformálni, de ez kétségtelenül olyan feladat, amely a mai globalizált világban meghaladja egy állam lehetőségeit. Ezzel együtt Magyarországon a bankadónál is bátrabb újításokra lenne szükség.

 Elvi okokból különösen fontos és aktuális lenne például egy szigorú összeférhetetlenségi rendszer kialakítása. Ennek értelmében meg kellene tiltani a banki vezetőknek, hogy saját bankjuk kivételével tulajdonrészt birtokoljanak üzleti vállalkozásokban, továbbá, hogy vállaljanak állást, megbízást, tagságot vezető szervekben (elnökségekben, kuratóriumokban, felügyelő bizottságokban stb.).

 Történelmi okokból viszont ma Magyarországon az is különösen fontos és aktuális lenne, hogy a bankvilágot – külön adóztatás helyett – vonják be az államadósság leépítésébe, elsősorban a külföldnek való tartozás belsővé konvertálásába.

 Közben fontos lenne távlatban – és nemzetközi együttműködésben – megtervezni a bankrendszer alapvető átalakítását, amelynek kulcsszavai: a bankfiókok teljes önállósítása és a versenyhelyzet fokozása, a kereskedelmi és befektetési funkciók szigorúbb elkülönítése, a befektetési politika hatékonyabb társadalmasítása, bizonyos pénzügyi szolgáltatása "közművesítése", a betétesek felruházása komolyabb ellenőrzési és bizonyos tulajdonosi jogokkal.

http://mmc-vvm.blogspot.hu/
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.