OS Országos Sajtószolgálat
2021. november 29. hétfő
Ismertető


2014. december 24., szerda 09:45

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. december 24., szerda (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) mélyen elítéli a korrupció minden formáját, és a hatalom tétlenségét ezen a téren.

    A korrupciónak több formája van, ezek ellene nincs egy csodaszer, de minden egyes fajtájának legyőzéséhez találhatók hatékony módszerek.

 A – mind anyagi, mind erkölcsi vonatkozásban – legnagyobb kárt a közpénzek korrupt felhasználása okozza. (Ebbe a körbe kellene sorolni a közvagyon és a koncessziós jogok korrupt értékesítését is.) Ezt nagy mértékben orvosolhatja a közbeszerzési és az értékesítési versenyek elbírálásának átengedése a bíróságokra, megfelelő jogi környezetben, fokozott nyilvánosság mellett.

 A kisebb értékű – közbeszerzési pályáztatás nélkül adandó – megbízásokat viszont csak külön minősített vállalkozások kaphassák, amelyek vállalják a fokozottabb nyilvánosságot. A nyilvánosság egyébként is egy rendkívül hatékony eszköz, így azt folyamatosan és következetesen erősíteni kellene. Különösen fontos és hatékony lenne, ha kötelezővé tennék minden megrendelt tanulmány leadását a megfelelő levéltárba, azokat kutathatóvá téve. Ezt az üzleti életben rendelt tanulmányokra is érvényesíteni kellene.

 Felbecsülhetetlen az az erkölcsi kár, amely a megvesztegetett hivatalos személyek okoznak. Ezt a sok ezeréves hagyományt felszámolni nem tudná, de üzenete – és valamelyes nevelő hatása is – lenne annak, ha a közszolgák és miniszterek szerény és zseb nélküli egyenruhát viselnének.

http://mmc-vvm.blogspot.hu/
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.