OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2014. december 30., kedd 00:05

A Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. december 29., hétfő (OS) - A Változó Világ Mozgalom (VVM) elfogadhatatlannak tartja az informatika jótékony hatásának, forradalmi lehetőségeinek szabotálását.

    Ebben sajnálatos módon a hatalmi és a gazdasági érdekek valóságos versenyt futnak. Döbbenetes – és beszédes – példa erre az üzleti óriások email-kezelése. Még az informatikai szolgáltatások értékesítéséből élő egyik legnagyobb cég is nyíltan vallja: nem hajlandó emailt (!) fogadni a lakosságtól, csak és kizárólag saját üzenetküldő rendszerén keresztül (közben az üzenet befogadásának kegyéért elvárja – számos egyéb személyes adatán túl – a beküldő email-címét, kétszer begépelve).

Az ésszerűség azt diktálja, hogy ma már az internet használatát alapvető emberi jognak tekintsük. Az ésszerűség továbbá azt is diktálja, hogy az informatika és internet forradalmi lehetőségeiből az egész társadalom igazságosan részesedjen, közvetlenül is, közvetve is.

Közvetlen haszna lenne a társadalomnak, ha akadálytalanul jutna minden rendelkezésre álló – és rendelkezésre bocsátandó – tudáshoz, információhoz, kultúrához, segítséghez, ha megvalósulna a valóságos társadalmi konzultáció.

Közvetett haszna lenne, ha az informatika fejlesztése révén felére csökkenne a közigazgatás költsége, és főleg, ha tisztábbá válna a társadalom hangja, hatékonyabbá visszajelzése.

Az államok eddig sajnos csak az informatika titkosszolgálati és katonai jelentőségére ébredtek fel. Ideje lenne felismerni, hogy igazi jelentősége békés és össztársadalmi.

http://mmc-vvm.blogspot.hu/
    Kiadó: Változó Világ Mozgalomért Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.