OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2015. január 26., hétfő 16:23

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. január 26., hétfő (OS) - Embermentő közszolgák

    Idézte a Magyar Holokauszt Emlékév egyik szellemi alapvetését is, amely így szól: "A holokauszt az ember tragédiája, az emberiség és emberiesség ellen elkövetett gyalázatos gaztettek sorozata, mert emberségében mindenki egy. Ember. S mint ilyen, egyenrangú a másik emberrel."

A szerzőt és a kötetet méltatva arról beszélt, hogy hiánypótló mű született. A könyv mintegy harminc közszolga – hivatalnok, katona és rendvédelmi dolgozó – megmentettjeinek sorsát hozza közelebb az olvasóhoz, összefoglalva az embermentők legfontosabb cselekedeteit.
Hangsúlyozta: "ránk maradt az a kötelesség, hogy igazságot szolgáltassunk ezeknek az embereknek, akik sokszor maguk és üldöztetést, olykor erőszakos halált is szenvedtek a II. világháború alatt, vagy a háborút követő szocialista diktatúra éveiben-évtizedeiben."

Kovács Tamás könyvén keresztül megismerhető több magyar közszolga példamutató helytállása, folytatta Latorcai Csaba, aki szerint a könyv szereplői igaz emberek az egész emberiség és benne magyarság kivételesen értékes személyiségei.

Beszéde végén úgy fogalmazott: "tanulmányozzuk hát tetteiket, sorsukat és meséljük tovább családtagjainknak, barátainknak. A saját életünk nehéz pillanataiban pedig legyen bölcsességünk és bátorságunk követni példájukat. Így leszünk képesek újra és újra felülmúlni korábbi teljesítményeinket, megerősíteni közösségeinket, szolgálni hazánkat, magyar nemzetünket."

    Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.