OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2015. február 7., szombat 10:50

A Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége közleménye
    Budapest, 2015. február 7., szombat (OS) - MÉGIS VAN REMÉNY! A KÚRIA HELYT ADOTT FELÜLVIZSGÁLATI KÉRELMÜNKNEK, ÍGY ÚJRAINDUL A KÉT KÖZÉRDEKŰ KERESET(AZ OTP ÉS AZ UNICREDIT ELLEN) A DEVIZA-ELSZÁMOLÁSÚ PEREKBEN.

    2012 októberében vette át a Fővárosi Törvényszék a dr. Kende Péter ügyvéd által kidolgozott két közérdekű keresetet, az OTP (és az UniCredit) Bank deviza-elszámolású jelzáloghiteleinek ügyében. A bíróság először befogadta a keresetet, majd megváltoztatta saját döntését és megszüntette a pert, mondván: a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége (amelynek nevében indítottuk a pereket) nem működik még két éve, márpedig a fogyasztóvédelmi törvény ezt megköveteli ahhoz, hogy közérdekű keresetet adhasson be. Fellebbezésünket a másodfok elutasította. Felülvizsgálati kérelmet adtunk be a Kúriára, amely most annak helyt adott. Megállapította, hogy az első- és másodfokú végzések törvénysértők. Kimondta, hogy a Ptk, illetve a fogyasztóvédelmi törvény felhatalmazása alapján történő keresetindítás valóban két különböző perfajta. Ennek alapján az elsőfokú bíróságot az eljárás lefolytatására kötelezte, azzal, hogy keresetünkkel érdemben kell foglalkoznia. Ennek alapján a Fővárosi Törvényszék egyelőre felfüggesztette e pert, hiszen a tavaly a parlamentben született e tárgyú törvények ezt tették kötelezővé. Amint azonban az előírt feltételek bekövetkeznek (megvannak a felülvizsgált elszámolások), elindítja közérdekű pereinket. Továbbiak: www.devizaados.hu
    Kiadó: Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.