OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2015. február 23., hétfő 12:02

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. február 23., hétfő (OS) - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elnöklésével 2015. február 23-án megtartotta alakuló ülését a Gulág Emlékbizottság, mely a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékéve alkalmából létrehozott testület.

    A Bizottság alakuló ülésén Balog Zoltán elmondta, a második világháború lezárása nem a dolgok elrendezését, a borzalmak végét, hanem újabb hazugságokat, szenvedést és igazságtalanságot hozott sokak életébe. Az egyik legnagyobb szenvedés az volt, hogy minderről még beszélni sem lehetett – emlékeztetett a miniszter bevezetőjében.

A tárcavezető kiemelte, a kormány a Málenkij robot 70. évfordulóján folytatja a történelmi bűnökkel való szembenézést. Beszédében kifejtette:  a mai Magyarország területéről mintegy 200-230 ezer lakost hurcoltak el, közülük 150-170 ezer civil férfit és fiút hadifogolyként, 50-60 ezer németet internáltként. A korabeli 172 ezer km2 területű Magyarországról mintegy 300 ezer civilt vetettek fogságba. A deportáltak 30-40%-a, de voltak olyan települések, ahol több mint 60%-a halt meg. Többségük a lágerek környékén, jeltelen tömegsírokban, ritkábban egyszemélyes sírokban, vagy a hazafelé vezető vasútvonalak mentén lett elhantolva. Elhalálozásukról a szovjet szervek semmiféle hivatalos értesítést nem adtak. A tárcavezető hozzátette: azokról is külön meg kell emlékezni, akik a kint szerzett betegségeikbe haltak bele.


    Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.