OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2015. március 2., hétfő 17:48

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló közleménye
    Budapest, 2015. március 2., hétfő (OS) -

    Egy meglepő fordulat az Országgyűlésben napirend előtt
- Bolgár tavaszváró hagyomány- "Martenica"
2015. március 2-án az Országgyűlésben a bolgár nemzetiségi szószóló napirend előtt köszöntötte képviselőtársait és Magyarország polgárait bolgár népszokás – tavaszváró hagyomány szerint. A történelmi eseményhez határozati házszabálytól való eltérés volt szükséges. A felszólalás előtt kiosztásra került a martenica ( márciuska ) minden képviselőnek az Országgyűlésben.A hagyományainknak megfelelően március elsején, a naptári tavasz beköszöntével szoktuk kitűzni a kétszínű fonalat. A piros szín távol tartja a gonosz szellemeket, a fehér egészséget és boldogságot hoz. A néphit szerint addig kell viselni a martenicát, amíg megpillantjuk az első gólyát vagy fecskét. Ilyenkor gyümölcsfa rügyező ágaira kötjük, vagy kő alá rejtjük.  A fára kötött martenica bő termést hoz, a kő alá rejtett pedig elűzi a gonoszt, betegségeket, bogarakat. Sose szabad kidobni, mert akkor vele együtt kidobjuk a szerencsénket.
A martenica az egyik legautentikusabb bolgár tradíció. A hagyomány a bolgár államalapító Aszparuh kán idejéhez nyúlik vissza. Erős, pozitív jelentősége évszázadokon keresztül hordozza magával a közelgő tavasz jókívánságát – hogy legyünk egészségesek!
Bár a martenica szokása Magyarországon ismeretlen, egyes elemei mégis fellelhetők a magyar népi hagyományokban. Különösen a piros szín bajelhárító funkciójára találni sok példát.


        
    Kiadó: Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.