OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 17. szerda
Ismertető


2015. március 3., kedd 20:29

A VERITAS Történetkutató Intézet közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. március 3., kedd (OS) -

    A Budapesti Népügyészség és a Budapesti Népbíróság iktatókönyvei által kimutathatóak a vádhatóság és az ítélkezési gyakorlat tendenciái. Az adatok elemzésével elkülöníthető a háborús és népellenes bűnökért felelősségre vont személyek száma, az ítéletek százalékos megoszlása. Az első 7700 büntetőügy vizsgálatával megállapítható, hogy a népbírósági jogszabályok mely paragrafusait milyen mértékben alkalmazták. Kimutatható az is, hogy jelentős azon esetek száma, amelyekre a vonatkozó jogszabály egyes paragrafusainak alkotmányellenességét kimondó s azokat a kihirdetés napjával megsemmisítő 2/1994-es alkotmánybírósági határozat vonatkozik. Az előadók adatelemzése révén láthatóvá vált, hogy a rendszer miként tette lehetővé azt, hogy meghurcoljanak bűnöket el nem követő embereket, meghurcolásuk családjukat is sújtotta. Elegendő említeni az népügyészségi iktatókönyvben "orosz-ügy"-ként rögzített eljárásokat, amelyekben a szovjet katonák különleges védelmet élvező csoportként jelentek meg.
A népbíróságok számos esetben alkalmazták az előző korszak egyéb jogszabályait, az annak idején hatályos Büntetőtörvénykönyv és Katonai Büntetőtörvénykönyv paragrafusait is. Az iktatókönyvek adatai alapján az előadók kitértek a büntetőperek elhúzódására, illetve a politikai rendőrség büntetőeljárásokat meghatározó törvénytelen szerepére. A feltárt tényekből fakadhat annak okszerű felvetése, hogy az elemzett büntetőügyek alapján szükséges lenne egy újabb semmiségi törvény megalkotása.

    Kiadó: VERITAS Történetkutató Intézet

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.