OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2015. március 3., kedd 22:47

Az Erdélyi Szövetség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. március 3., kedd (OS) -

    A magyar nyelvű egyetemi oktatás fokozatos elsorvasztása eredményeként (ld. a kolozsvári Bolyai Egyetem egyesítése a Babeş román nyelvű egyetemmel) megkezdődött a román tagozatok beindítása. A román oktatás és annak képviselői mind nagyobb súlyra tettek szert az egyetemen belül és lassan többségbe kerültek a döntéshozás területén is, aminek egyik következménye, hogy napjainkra nem sikerült biztosítani a magyar tagozat személyzeti folytonosságát (ld. kiöregedés).
Az új tanügyi törvény biztosította feltételeket semmibe véve, a MOGYE jelenlegi román többségű vezetése az egyetemi autonómiára hivatkozva, kihasználva létszámfölényét, nem hajlandó biztosítani az autonóm magyar tagozat létrejöttét.
Ugyanennek a nemzeti kizárólagosságot példázó alapállásnak a bizonyítéka az egyetemi szenátus jelenlegi alapállása a most folyó/befejeződő akkreditáció során, a magyar gyógyszerészképzés vonatkozásában. Mivel a szenátus az akkreditációs folyamat során a magyar gyógyszerészképzést vagy csak a román képzés keretén belül (tehát alárendelt szerepben) vagy csak ideiglenes akkreditáció formájában hajlandó elfogadni (a törvény előírásaihoz képest úgymond nincs elég magyar oktató), a magyar oktatói közösség nem volt hajlandó aláírni a magyar gyógyszerészképzés a szenátus által támogatott ilyetén formájú akkreditációs kérelmét. Ez vezetett a jelenlegi akkreditációs válsághoz, ami azt eredményezheti, hogy idén ősztől már nem indulhat be a magyar nyelvű oktatás a gyógyszerész szakon, első éven.
    Kiadó: Erdélyi Szövetség

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.