2024. április 19. péntek

2015. március 19., csütörtök 13:31

A Központi Statisztikai Hivatal közleménye
    Budapest, 2015. március 19., csütörtök (OS) - Érzékeny veszteség érte magyar demográfiát és statisztikát

2015. március 16-án, életének 86. évében elhunyt Dr. Klinger András demográfus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egykori elnökhelyettese; ezt a tisztséget Klinger András 1990 és 1996 között töltötte be.
    Klinger András 1930. január 12-én született Budapesten. Az ELTE Jogtudományi Karán 1952-ben diplomázott, rá öt évre ugyanott egyetemi doktori oklevelet szerzett. A szociológiai és demográfiai tudományok kandidátusi címet 1977-ben nyerte el.
    A Központi Statisztikai Hivatalban 1950-től kezdve dolgozott, ahonnan a ranglétra szinte minden fokát bejárva, a KSH elnökhelyetteseként 1997-ben ment nyugdíjba. A KSH-ban előbb az egészségügyi statisztikai, később a népesedésstatisztikai osztályon dolgozott. 1956-ban kinevezték a népszámlálási osztály vezetőjévé. 1960 és 1970 között a Népesedési és Szociális Statisztikai Főosztály főosztályvezető-helyettese volt. Hivatali munkáját nyugdíjba vonulása után is aktívan folytatta. Munkássága kiterjedt a termékenység, az öregedés, a népmozgalom témaköreire, és kutatásokat folytatott a népmozgalmi statisztika módszertana területén. Kezdeményezte az egységes magyarországi népesség-nyilvántartási és a lakossági adatfelvételi rendszer létrehozását. Négy népszámlálás előkészítésében és irányításában vett részt 1960-tól kezdve, és közreműködött a közöttük lebonyolított mikrocenzusok végrehajtásában, majd szakértőként tevékenykedett a 2001-es népszámlálás előkészítésében és adatainak feldolgozásában.
     Klinger András munkássága során kiterjedt nemzetközi tevékenységet is végzett 1966-tól 1968-ig az ENSZ Latin-amerikai Gazdasági Bizottságának munkatársaként Chilében tevékenykedett; több ENSZ-szervezetnek is vezetőségi tagja volt. 1960-ban a Nemzetközi Népességtudományi Unió tagjává, 1965-ben alelnökévé, 1990-ben a Nemzetközi Családtervezési Szövetség regionális végrehajtó bizottsági tagjává választották. Az MTA Demográfiai Bizottságának titkára, majd elnöke volt; haláláig a Demográfia című folyóirat szerkesztőbizottságának elnökeként dolgozott.
    Tudományos tevékenységét a folyóiratokban megjelent cikkei mellett jelzi részvétele több monográfia megírásában: önálló kötetben dolgozta fel például a kelet-európai gyermekhalandóságot 1950 és 1980 között, angol  nyelvű kiadványban elvégezte a magyar és a japán társadalom öregedésének összehasonlítását 1995-ben.
    A statisztikus társadalom egyik legértékesebb és legtapasztaltabb tagját veszítette el. Klinger Andrást a Központi Statisztikai Hivatal saját halottjának tekinti. Temetése 2015. március 26-án 11.00 órakor Vácott az Alsóvárosi temetőben lesz.

Kiadó: Központi Statisztikai Hivatal