OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2015. március 19., csütörtök 13:31

A Központi Statisztikai Hivatal közleménye
    Budapest, 2015. március 19., csütörtök (OS) - Érzékeny veszteség érte magyar demográfiát és statisztikát

    2015. március 16-án, életének 86. évében elhunyt Dr. Klinger András demográfus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egykori elnökhelyettese; ezt a tisztséget Klinger András 1990 és 1996 között töltötte be.
    Klinger András 1930. január 12-én született Budapesten. Az ELTE Jogtudományi Karán 1952-ben diplomázott, rá öt évre ugyanott egyetemi doktori oklevelet szerzett. A szociológiai és demográfiai tudományok kandidátusi címet 1977-ben nyerte el.
    A Központi Statisztikai Hivatalban 1950-től kezdve dolgozott, ahonnan a ranglétra szinte minden fokát bejárva, a KSH elnökhelyetteseként 1997-ben ment nyugdíjba. A KSH-ban előbb az egészségügyi statisztikai, később a népesedésstatisztikai osztályon dolgozott. 1956-ban kinevezték a népszámlálási osztály vezetőjévé. 1960 és 1970 között a Népesedési és Szociális Statisztikai Főosztály főosztályvezető-helyettese volt. Hivatali munkáját nyugdíjba vonulása után is aktívan folytatta. Munkássága kiterjedt a termékenység, az öregedés, a népmozgalom témaköreire, és kutatásokat folytatott a népmozgalmi statisztika módszertana területén. Kezdeményezte az egységes magyarországi népesség-nyilvántartási és a lakossági adatfelvételi rendszer létrehozását. Négy népszámlálás előkészítésében és irányításában vett részt 1960-tól kezdve, és közreműködött a közöttük lebonyolított mikrocenzusok végrehajtásában, majd szakértőként tevékenykedett a 2001-es népszámlálás előkészítésében és adatainak feldolgozásában.
     Klinger András munkássága során kiterjedt nemzetközi tevékenységet is végzett 1966-tól 1968-ig az ENSZ Latin-amerikai Gazdasági Bizottságának munkatársaként Chilében tevékenykedett; több ENSZ-szervezetnek is vezetőségi tagja volt. 1960-ban a Nemzetközi Népességtudományi Unió tagjává, 1965-ben alelnökévé, 1990-ben a Nemzetközi Családtervezési Szövetség regionális végrehajtó bizottsági tagjává választották. Az MTA Demográfiai Bizottságának titkára, majd elnöke volt; haláláig a Demográfia című folyóirat szerkesztőbizottságának elnökeként dolgozott.
    Tudományos tevékenységét a folyóiratokban megjelent cikkei mellett jelzi részvétele több monográfia megírásában: önálló kötetben dolgozta fel például a kelet-európai gyermekhalandóságot 1950 és 1980 között, angol  nyelvű kiadványban elvégezte a magyar és a japán társadalom öregedésének összehasonlítását 1995-ben.
    A statisztikus társadalom egyik legértékesebb és legtapasztaltabb tagját veszítette el. Klinger Andrást a Központi Statisztikai Hivatal saját halottjának tekinti. Temetése 2015. március 26-án 11.00 órakor Vácott az Alsóvárosi temetőben lesz.
    
    Kiadó: Központi Statisztikai Hivatal

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.