OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2015. március 26., csütörtök 16:50

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2015. március 26., csütörtök (OS) - Elfogadhatatlan az NFA kishantosi biogazdasággal szembeni követelése - Az LMP megdöbbenéssel fogadta a hírt, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ügyvédi felszólítás útján összesen 14 millió forintot követel a Kishantosi Nonprofit kft-től és a Greenpeace Magyarország Egyesülettől, mert az NFA szerint a kisemmizett kishantosi gazdák megakadályozták, hogy az új tulajdonosok a jogerős döntés előtt birtokba vegyék a termőföldet.

    2013 őszén a több évtizedes múltú, nemzetközileg is elismert Kishantosi Biogazdaság gazdálkodóival nem hosszabbították meg a bérleti szerződést, a területet felparcellázták, majd fideszes politikai körökhöz tartozó nagygazdáknak játszották át. A kishantosiak és a Greenpeace a bírósági úton próbálta megvédeni a területet, mialatt az új bérlők – meg sem várva az elsőfokú birtokvédelmi eljárás végét – megkezdték a terület kitárcsázását és műtrágyázását. Az NFA most pont a folyamatban lévő jogvita időtartama alatt elmaradt bérleti díjat és az igénybe vett őrző-védő szolgáltatások árát akarja behajtani az érintettektől. Az LMP szerint nevetséges, hogy a barbár módon elpusztított biogazdaságtól bármilyen kártérítést várjon az NFA. Kártérítési kötelezettsége a Magyar Államnak lenne, amiért részt vett 140 millió forint értékű bioélelmiszer és egy jól működő biogazdálkodás tönkretételében.


Sallai R. Benedek
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.