OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2015. március 29., vasárnap 07:00

A Terrorelhárítási Központ közleménye
    Budapest, 2015. március 29., vasárnap (OS - Nemzetközi taktikai medicina képzést indít a TEK

    
    Kommandós csapatok egészségügyi ellátói érkeznek Budapestre

A Terrorelhárítási Központ (TEK), a Semmelweis Egyetem (SE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) együttműködésében egyhetes taktikai medicina (TM) képzés kezdődik Budapesten. A 2015. március 30. és április 03. között zajló képzésre hét országból érkeznek az európai speciális beavatkozó egységekben szolgálatot teljesítő orvosok, mentőtisztek és egészségügyi ellátók.
A taktikai medicina a sürgősségi egészségügyi ellátás speciális szakterülete. Alkalmazására a terrorelhárító és rendőri egységek műveleteinek végrehajtása során van szükség. A TM fő célja az életmentés. A műveleti egységekkel együtt dolgozó speciálisan képzett egészségügyi szakembereknek extrém körülmények között is képesnek kell lenniük a súlyos, életveszélyes sérülések azonnali ellátására vagy a maradandó egészségkárosodások megelőzésére. Ehhez a taktikai medicina nyújtotta speciális képességekre van szükségük.
Európában a TEK az első és mai napig egyetlen olyan rendvédelmi szervezet, amely a taktikai medicinát, mint a sürgősségi egészségügyi ellátás speciális ágát rendszerszinten, mindennapi műveletei során a gyakorlatban is alkalmazza. A nemzetközi kurzus célja a TEK birtokában lévő mindazon elméleti és gyakorlati tudásanyag átadása, ami az egészségügyi egységek hatékony vezetéséhez és az ellátók tevékenységéhez nélkülözhetetlen.
A képzés az elmélet mellet nagy hangsúlyt helyez a gyakorlatra, vagyis a résztvevők az előadások mellett szimulált harci helyzetekben is fejleszthetik tudásukat. A speciális anatómiai és élettani tudásanyag elsajátításán túl a kurzus részletesen bemutatja például harctéri sebesültszállítás és kimenekítés fogásait, illetve a tömeges sérülések kezelésének legkorszerűbb módszereit. A résztvevők tapasztalatokat szerezhetnek az úgynevezett "túlélési lánc" megszervezésében és irányításában is.
A képzés sikeres lebonyolítása érdekében a TEK stratégiai partnerként működik együtt a Semmelweis Egyetem (SE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szakembereivel. Az NKE Terrorelhárítási Tanszéke a program kidolgozásában és az oktatási anyagok összeállításában működött közre. A SE tapasztalt oktatói előadások megtartását vállalták, és az egyetem korszerű eszközökkel felszerelt gyakorlati helyiségeit is rendelkezésre bocsájtja.

    Terrorelhárítási Központ
    Semmelweis Egyetem
    Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Budapest, 2015. március 29.


-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.