OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2015. március 31., kedd 17:34

A Párbeszéd Magyarországért Párt közleménye
    Budapest, 2015. március 31., kedd (OS) - PM: Egy PSZÁF-levél szerint az MNB 2013 óta tudott a Quaestor belső problémáiról! Egy, a PM-hez eljuttatott PSZÁF-levél bizonyítja, hogy ha az MNB ellenőrizte volna a PSZÁF által a Quaestor számára előírt intézkedések teljesülését, már másfél éve fény derülhetett volna a csalásokra. Mivel az MNB felelőssége egyértelműen megállapítható, a PM törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy kártalanítás az MNB nyereségének terhére történjen.

    A PSZÁF 2013. augusztus 29-én kelt levele szerint a Quaestornál lefolytatott vizsgálat révén az MNB már másfél éve tudott a brókercég problémáiról. A PSZÁF akkor egy sor olyan intézkedést írt elő, amelyet a felügyeletnek ellenőriznie és érvényesítenie kellett volna. December 2-ára előírtak egy rendkívüli adatszolgáltatást is a megtett intézkedésekről, ám addigra PSZÁF-ot beolvasztották az MNB-be. Egyelőre nem tudni, hogy a Matolcsy György által akkor felállított MNB-s felügyelet mennyire vette figyelembe a korábbi PSZÁF-os vizsgálatok eredményét. Az azonban bizonyos, hogy néhány hónapja az MNB engedélyt adott a Quaestor Hrurirának újabb 70 milliárd forint értékű, fedezet nélküli kötvénykibocsátásra anélkül, hogy figyelembe vette volna a brókercégénél található hiányosságokat.
A PM szerint az MNB illetékeseinek a súlyos mulasztás miatt azonnal távozniuk kell posztjukról. A PM a kártalanítással kapcsolatban törvényjavaslatot nyújt be, amely az MNB terhére történő kártalanításra kötelezné a jegybankot.

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő
    Kiadó: Párbeszéd Magyarországért Párt

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.