OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2015. április 1., szerda 11:06

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. április 1., szerda (OS) - A tervezettnél kedvezőbben alakult a kormányzati szektor egyenlege 2014-ben

    A tervezett 2,9 százalék helyett 2,6 százalékra, 829,1 milliárd forintban teljesült a kormányzati szektor 2014. évi hiánya az előzetes adatok szerint. A kamatkiadások nélkül számított elsődleges egyenleg a GDP 1,5 százalékára csökkent az előző évi 2,1 százalékról. A bruttó államadósság a GDP 76,9 százalékát tette ki a tavalyi év végén, amely 0,4 százalékponttal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi adat. Ezek az adatok jó alapot adnak a 2015. évre tervezett hiánycél tartásához és a további adósságcsökkentéshez.
A KSH a módszertani előírások szerint, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően tegnap megküldte az államadósságra és az államháztartási hiányra vonatkozó adatokat az ún. EDP Jelentésben az Európai Unió statisztikai hivatalának. Ennek alapján az Eurostat április végén nyújtja majd be saját jelentését az Európai Bizottságnak.
A kormányzati szektor nominális bevételei 7,3 százalékkal növekedtek az előző évhez képest. Az adóbevételek, a társadalombiztosítási hozzájárulások és az uniós felhalmozási támogatások magyarázzák a GDP arányosan kifejezett 0,7 százalékpontos növekedést. Külön figyelmet érdemel az eredményszemléletű áfa-befizetések 11,8 százalékos emelkedése, amely a gazdaság fehérítése érdekében tett kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A nominális kiadások 7,6 százalékos bővülése pedig elsősorban a beruházási kiadások több mint 25 százalékos növekedésével magyarázható.
A tervezettnél alacsonyabb hiányt és az államadósság további csökkenését elsősorban a vártnál is kedvezőbben alakuló gazdasági folyamatok tették lehetővé, ami jelentős részben a Kormány tudatos és következetes politikájának köszönhető. 2014-ben a növekedés üteme elérte a 3,6 százalékot, amely megfelelő keretet biztosít hazánk makrogazdasági egyensúlyának megtartásához. A magyar gazdaság egyértelműen növekvő pályára állt, s az utóbbi időszak napvilágot látott adatai azt jelzik, hogy szerkezete is egyre kiegyensúlyozottabbá válik.

    Budapest, 2015. április 1.

    Kiadó: Nemzetgazdasági Minisztérium

-------------------------------------------------------------------
    
    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.