OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2015. április 10., péntek 13:44

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2015. április 10., péntek (OS) - Meddig tűri a kormány fővárosi mérgező hulladék-telepet? - Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter meghallgatását kezdeményezi Sallai R.Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának LMP-s elnöke. A kormánynak választ kell adnia a budapesti Illatos úti veszélyeshulladék-tárolóban tapasztalható életveszélyes, környezetkárosító állapotokra. Az eset rávilágít, milyen kockázatokról feledkezik meg a kormány a környezetvédelmi intézményrendszer leépítése és szétdarabolása során.

    A Budapest belterületén a szabad ég alatt tárolt kétezer tonna, részben azonosítatlan veszélyes hulladék évek óta szivárog  a talajba, súlyosan szennyezve a felszín alatti vizeket is. A nyári melegben locsolni kell a tűz- és robbanásveszélyes hulladékot – így viszont az folyamatosan a talajba, talajvízbe jut. A kormányzati szervek évek óta tétlenül nézik az életre és egészségre veszélyes folyamatokat.

A környezetvédelmi intézményrendszer feldarabolása nyomán ma nincs a területnek egyértelmű gazdája a kormányban. A vízügy a Belügyminisztériumhoz került, a nemzeti parkok földjei a Nemzeti Földalap kezébe jutottak, a környezetvédelmi felügyelőségeket pedig beolvasztották a területi kormányhivatalokba. Számtalan példa után az Illatos úti szennyezés is bizonyítja: az Orbán-kormány csak akadályt, nyűgöt lát a környezetvédelemben, ezzel pedig az emberek egészségét, életét veszélyezteti.

Sallai R. Benedek,
a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.