OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2015. április 15., szerda 16:38

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. április 15., szerda (OS) -

    A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a 2010-es kormányváltást követően az MFB 4 korábbi hitelügyletét – az adonyi Magtárház, a szolnoki papírgyár, a győri stadionrekonstrukció és a Rác Fürdő beruházások finanszírozását – vizsgálta. Az ellenőrzéseket az MFB felett tulajdonosi jogokat gyakorló nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezésére a KEHI felett irányítást gyakorló közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelte el.
A KEHI a vizsgált hitelkihelyezésekkel összefüggésben azt állapította meg, hogy az MFB korábbi vezetése a vonatkozó törvényi előírások és belső szabályzatok megsértésével úgy nyújtott hitelt, hogy a hitelek jövőbeni törlesztése már a kihelyezéskor eleve kérdéses volt, megfelelő biztosítékokat pedig a bank nem kötött ki. E szabálytalanságokra, illetve kockázatokra a bank döntés-előkészítő szervezeti egységei előzetesen felhívták a vezetés figyelmét, ennek ellenére a bank igazgatósága – a bankszakmai érveket figyelmen kívül hagyva – a hitelek kihelyezése mellett döntött. A hitel valamennyi vizsgált esetben később "bedőlt", vagyis az adós egy idő után nem törlesztett. Az ügyletek eredményeként az MFB-t (és így közvetetten a magyar államot) mintegy 47 milliárd Ft vagyoni hátrány érte.
Mindezek alapján a Hivatal hűtlen kezelés, illetve tartozás fedezetének elvonása bűncselekmények gyanúja miatt 2012-ben a Rác fürdő és az adonyi Magtárház, 2013-ban a szolnoki papírgyár és 2015-ben a győri stadionrekonstrukció ügyében összesen 6 büntetőjogi tényállásban tett feljelentést.
    Kiadó: Kormányzati Ellenőrzési Hivatal

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.