OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2015. április 22., szerda 12:44

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága közleménye
    Budapest, 2015. április 22., szerda (OS) -

    A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetével kötött együttműködési megállapodásról

Budapest,2015.április 22.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (Instytut Pamięci Narodowej – IPN) együttműködéséről szóló megállapodást írt alá Földváryné Kiss Réka, a NEB elnöke és Łukasz Kaminski, a lengyel IPN elnöke Budapesten. Az aláírásra a Parlamentben, Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében került sor.

A megállapodás rögzíti, hogy a NEB és lengyel társintézménye együttműködést alakítanak ki a történeti kutatás és a tudományos ismeretterjesztés terén. A NEB és az IPN a két nemzet történelmi és kulturális örökségének megértését célzó tudományos és oktatási események szervezésében is együtt kívánnak működni, továbbá elsőbbségi jogot biztosítanak egymásnak szerzői jogi védelem alá eső műveik saját nyelven való kiadására.

A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete több, mint 2000 fővel végzi tudományos és ismeretterjesztő munkáját. Az IPN 1998 óta létezik, tevékenysége kiterjed a lengyel nemzet ellen elkövetett bűnök felderítésére is.

A magyar Nemzeti Emlékezet Bizottságát az Országgyűlés a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló 2013. évi CCXLI. törvénnyel állította fel. Legfőbb feladata a kommunista diktatúra hatalmi működésének, legfontosabb szervezeteinek és káderpolitikájának rendszerszintű feltárása, a kommunista diktatúrával kapcsolatos emlékezet állami megőrzése.

Nemzeti Emlékezet Bizottsága
    Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.