OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2015. április 28., kedd 13:05

A Földművelésügyi Minisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. április 28., kedd (OS) - Megújuló agrárszakképzés

    A foglalkoztatottság tekintetében komoly problémát jelent, hogy kedvezőtlen a hazai termelők korösszetétele. 2013-ban a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti személy volt. Az egyéni gazdálkodók iskolai végzettség szerinti adatait vizsgálva megállapítható, hogy 2010-hez viszonyítva az alapfokú végzettséggel rendelkezők aránya 2 százalékkal, a középfokú mezőgazdasági végzettséggel rendelkezőké hasonló arányban nőtt, de még mindig nagyon alacsony. Az elmúlt években a GDP növekedésében jelentős szerepe volt a mezőgazdaságnak, az ágazat további bővüléséhez a magyar gazdaságnak több megfelelően képzett, gyakorlatias tudással rendelkező szakmunkásra és technikusra van szüksége, mint amennyit a jelenlegi oktatási rendszer képez. Alapvető célunk továbbá az agrárszakképzés minőségének javítása.

A Földművelésügyi Minisztérium intézményfenntartóként is részt vesz az ágazati szakképzés rendszerében. A nemzetgazdaságban az agrár- és élelmiszergazdaság kiemelkedő szerepet foglal el, különösen a vidéki munkaerő biztosítása, a munkanélküliség megszűntetése, csökkentése érdekében. Ennek megfelelően a Koncepció kiemelten figyelmet fordít a vidéki munkaerő utánpótlást biztosító agrárszakképző iskolahálózatra, valamint arra, hogy a képzések tartalmaiban kiemelten megjelenjen az egészséges élelmiszerellátás kérdésköre és a környezettudatosság erősítése a termőföldtől az asztalig elv minden szegmensében.

    Kiadó: Földművelésügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.