OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2015. május 10., vasárnap 11:36

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. május 10., vasárnap (OS) -

    Az egy főre jutó évi halfogyasztás nálunk öt kilogramm körül van, ez negyven európai ország közül annak ellenére az utolsó előtti, hogy a halhús fogyasztása igen fontos lenne a hazánkban a halálozások felét okozó szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Pedig a hazai hal minősége könnyebben ellenőrizhető.

A rendelet célja csak az, hogy az ezekre az anyagokra tudottan allergiás vásárlók figyelmét felhívja, hiszen számukra (csak nekik!) káros lehet az ilyen termékek fogyasztása.

Az említett rendelet II. mellékletének címe Allergiát vagy Intoleranciát Okozó Anyagok és Termékek, ami szintén teljesen tudománytalan, hibás. Egyrészt ezek az anyagok egyenként és összességükben is csak az emberek kis hányadának okozhatnak allergiát vagy ételérzékenységet, a felsoroltak csaknem fele pedig az emberek többsége számára fontos közétkeztetési és kifejezetten ajánlható termék.

Élő példáját láthatjuk annak, hogy az Európai Unió szakértőkkel jól megtámogatott törvényhozói is követnek el kapitális hibákat, sőt négy év is kevés volt számukra, hogy ezt észrevegyék és kijavítsák.
A jogszabályban kedvező és elvárható lenne némi kiegészítés arról, hogy itt nem csak a mellékletben felsoroltakat lehetne szerepeltetni, ezek csak a leglényegesebbek, ezért (jelenleg) csak ezeket tartják jelölendőnek. Ilyen elvárhatóan alapos tájékoztatást azonban a rendeletben nem olvashatunk.

Kinek az érdeke? Ki a felelős az EU-ban, és ki itthon?
Van tennivalónk legalább a riogatással szemben?

Pós Péter elnök

    Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.