OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2015. május 13., szerda 23:39

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye (2. rész)
    Budapest, 2015. május 13., szerda (OS) - Két nappal ezelőtt hozott az Alkotmánybíróság egy olyan döntést, hogy a Kúria megállapítása nem alkotmányellenes.

    A Fővárosi Törvényszék négy per kapcsán fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy állapítsa meg, a Kúria jogot alkotott és nem jogot értelmezett, a Kúria megsértette a hatalommegosztás alkotmányos elvét. Az Alkotmánybíróság szerint a Kúria eljárása megfelel az Uniós irányelvelveknek, összhangban van az Európai Unió Bírósága ítéleteivel és a hazai jogrenddel.

Az alkotmánybíróság érdemi vizsgálat nélkül aznap elutasított 163 adós által benyújtott alkotmányjogi panaszt. A devizaadósok meglepődtek azon, hogy nem lehet panaszt alapítani az Alaptörvényben szereplő alábbi elvekre: "Magyarország független, demokratikus jogállam" - "Magyarország fellép az erőfölénnyel való visszaéléssel szemben, és védi a fogyasztók jogait".

A Hiteles Mozgalom nyílt levélben fordult Lenkovics Barnabáshoz, az Alkotmánybíróság Elnökéhez, kérve az Alkotmánybíróság hozzáállásának a megváltoztatását. Javasoltuk, bátran vesse bele magát az Alkotmánybíróság abba a probléma halmazba, melyeket a devizahitelesek panaszai feltárnak.

A Hiteles Mozgalom kezdeményezte az MNB-nél, az Igazságügyi Minisztériumnál és a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy az elszámolások ellenőrzésére biztosított 30 napos határidőt jelentősen hosszabbítsák meg, kezdeményezzenek ezirányú törvénymódosítást. A részletes elszámolások ellenőrzése rendkívül sok munkát igényel, egyáltalán nem egyszerű feladat.

    Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.