OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2015. május 27., szerda 11:37

A CEEweb for Biodiversity közleménye (1. rész)
    Budapest, 2015. május 27., szerda (OS) - A május 20-án megszavazott uniós szabályozástervezet szerint azon uniós cégek, amelyek ónt, tantált, volfrámot vagy aranyat importálnak az Unióba, kötelező minősítésre számíthatnak. Ezen ásványok kitermelése és kereskedelme gyakran illegális fegyveres csoportok pénzeléséhez és kényszermunkához, fosztogatásokhoz és egyéb jogsértésekhez járul hozzá például a Kongói Demokratikus Köztársaságban vagy Kolumbiában. A CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület és a Védegylet egy nagy kampány keretében erős szabályozást sürget az EP döntése nyomán.

    Kongóban lázadó csoportok, katonai parancsnokok és korrupt hivatalnokok is busás haszonhoz jutnak a konfliktusok által érintett ásványok – itt elsősorban az arany – bányászatából és kereskedelméből. Egy nemrégiben megjelent tanulmány újból rámutatott, hogy az ebből származó bevételek hozzájárulnak az erőszak fenntartásához, így többek között a helyi közösségek elleni támadásokhoz, módszeres nemi erőszakhoz és fosztogatásokhoz, még akkor is, ha nem az ásványkincsekért folyik a harc.

A szavazás után az Európai Bizottság, a tagországok és az Európai Parlament közösen kell, hogy egyetértésre jusson a szabályozás végleges szövegét illetően. A CEEweb és a Védegylet erős szabályozást sürget az EP döntés alapján, amelyet nemzetközileg számos civil szervezet, 140 püspök, befektető, kis- és középvállalat, valamint egy nemzetközi petíciót aláíró 44 000 állampolgár is támogat.

    Kiadó: CEEweb for Biodiversity

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.