OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2015. június 3., szerda 13:03

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2015. június 3., szerda (OS) -

    Biszku felelőssége megkérdőjelezhetetlen az 1956-ot követő megtorlásokban

Biszku Béla az 1956-os forradalom és szabadságharc leverése után újjászerveződő diktatórikus pártállami rendszer kulcsszereplője volt. A hatalomba visszahelyezett kommunista párt legfőbb politikai vezető testületének megalakulásától tagja, szavazati joggal vett részt a döntést hozó testület ülésein. 1957 nyaráig az MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottsága, majd a Politikai Bizottság határozta meg a példátlan méretű megtorlás elveit és irányait, miközben konkrét ügyekben – így a Nagy Imre miniszterelnökkel és társaival szemben lefolytatott törvénysértő eljárásban – is állást foglalt. Biszku személyesen egyeztette Moszkvában a vádiratot. 1957-től 1961-ig belügyminiszterként is jelenős formális és informális hatalommal rendelkezett, ennek révén, valamint a Koordinációs Bizottság tagjaként hatással bírt a forradalmat követő megtorlás lefolyására. Ez a befolyás a forradalmárokkal szembeni aktív fellépésen túl kiterjedt a büntetőeljárások befolyásolására is.
A diktatúra bukása utáni szabad Magyarország nagy adóssága, hogy a történeti tapasztalatokhoz nem igazította hozzá maradéktalanul a jogrendszert, és csak részlegesen gondoskodott az igazságtételről. A Nemzeti Emlékezet Bizottsága 2014-től kezdődően hozzálátott ezen adósság törlesztéséhez: a rendelkezésre álló történeti adatok rendszerezéséhez, valamint a jogszabályi környezet hiányosságainak feltárásához és jogalkotási javaslatok kidolgozásához.

    Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.