OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2015. július 2., csütörtök 13:51

A Magyar Női Unió Egyesület közleménye
    Budapest, 2015. július 2., csütörtök (OS) - A vidéki nők kihívásairól és lehetőségeiről beszélt az MNU elnöke Brüsszelben.

    A Magyar Női Unió (MNU) elnöke a legnagyobb európai termelői érdekképviseleti szervezet, a Copa-Cogeca női munkacsoportjának ülésére utazott szerdán a belga fővárosba. A közösség első alelnökeként az MNU májusban megrendezett, Aranyat érő anyaföld című konferenciájának a tapasztalatairól számolt be.

Batthyány-Schmidt Margit előadásában hangsúlyozta, hogy a mezőgazdaságot a világon mindenütt csak a termőföld szeretetére lehet építeni. Mindemellett fontos azonban tudnunk, hogy mik a lehetőségeink, mit érdemes termelnünk, melyek azok a feladatok, amelyek sikeres véghezvitelét éppen a nők karolhatják fel - hívta fel a figyelmet.

A magyarországi helyzetről szólva elmondta, hogy itthon számos nő dolgozik a mezőgazdaságban feleségként, társként vagy családtagként. A nők a családi vállalkozásban foglalkoztatottak 38 százalékát teszik ki és többnyire idősebbek a férfiaknál. Minden négy házastárs közül három nő gazdálkodik és 86 százalékuk részmunkaidőben dolgozik. A tulajdonosok közül pedig csak minden negyedik nem férfi és a nők elsősorban kisbirtokokat kezelnek.

A Magyar Női Unió elnöke a vidéki nők lehetőségei között elsősorban a kézzel végzett mezőgazdasági, művészi és konyhai munkákat (lekvár-, tésztakészítés) említette, de a falusi turizmusban rejlő potenciál kihasználását is egyfajta alternatívának látja.

mnunio.hu

    Kiadó: Magyar Női Unió Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.