2024. április 20. szombat

2015. július 2., csütörtök 14:05

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2015. július 2., csütörtök (OS) - DK: Közérdekű adat-igénylést nyújtunk be az MTVA-szerződésekkel kapcsolatban

Érthető az Orbán-kormány elkeseredettsége, hogy nézők százezrei fordultak el a Magyar Televíziótól. Talán e számukra kellemetlen tény miatt kényszerítették a műsorszolgáltatókat, hogy az első helyekre osszák ki az úgynevezett közszolgálati csatornákat. A Demokratikus Koalíció ezért a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul, mert úgy gondoljuk, sérült a tisztességes piaci verseny elve. Ez a magatartás szembe megy a piaci normákkal is, a kormány visszaél az erőfölényével. Megnehezíti, hogy az emberek megtalálják azokat az amúgy kedvelt csatornákat, amelyek nem az MTVA fennhatósága alá tartoznak.

Ugyancsak az MTVA kapcsán a DK közérdekű adatigénylést nyújt be, hogy nyilvános legyen, a Magyar Televízió milyen közbeszerzési pályázatokat ír ki, azokon kik és milyen feltételekkel indulnak. A több tízmilliárdos költségvetésű, az adófizetők által fenntartott intézmény átláthatósága érdekében a Demokratikus Koalíció azt is tudni szeretné, hogy milyen külsős cégek gyártanak műsort és mekkora jutalékért a Magyar Televíziónak.

Azokat egyébként, akik közérdekű adatigényléssel fordulnak az MTVA-hoz vagy egyéb, közpénzből fenntartott intézményhez, előre kiszámíthatatlan összegek megfizetésére kötelezik. Érthetetlen, hogy ezen intézmények miért nem teszik ki a honlapjukra ezeket az információkat közérdekű adatként. Vagy ami még rosszabb, nagyon is érthető.

Vágó István
Elnökségi tag, DK