2024. április 20. szombat

2015. július 28., kedd 10:24

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2015. július 28., kedd (OS) - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyilvánosságra hozta a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) 2012-2013 közötti gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről szóló jelentését. A JESZ a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatásához szükséges dokumentumokat teljes körűen nem bocsátotta az ÁSZ rendelkezésére, ezért az ÁSZ közreműködési kötelezettség megsértése miatt az illetékes hatósághoz fordult.

Az ellenőrzési program ellenőrzési céljaként, illetve fókuszkérdéseként meghatározott, a JESZ közzétett éves beszámolója, könyvvezetése, gazdálkodása, továbbá a források felhasználása jogszabályi előírásoknak való megfelelősége a dokumentumok hiánya miatt nem volt ellenőrizhető, az ellenőrzés végrehajtása meghiúsult. A JESZ nem tette lehetővé az ellenőrzési programban meghatározott kockázatbecslési munkalapok kitöltését és az ellenőrzési mintavételezés elvégzését, amellyel az ellenőrzés lefolytatását meghiúsította.
Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. Az ÁSZ azt értékelte, hogy a közzétett éves beszámolók a törvényi előírásoknak megfeleltek-e, a könyvvezetés és gazdálkodás során betartották-e a vonatkozó jogszabályi és belső előírásokat. Emellett az ellenőrzés célja volt annak megállapítása is, hogy a JESZ a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt-e fel, illetve, hogy az előző számvevőszéki ellenőrzés során tett felhívásokat végrehajtotta-e.
    Kiadó: Állami Számvevőszék