2024. április 24. szerda

2015. szeptember 4., péntek 11:44

A Miniszterelnökség közleménye (3. rész)
    Budapest, 2015. szeptember 4., péntek (OS) - Tények a Vidékfejlesztési Programról

Nem megalapozott a MOSZ aggodalma az állattenyésztők helyzete miatt, ugyanis a 2014-2020 közötti támogatási időszakban kiemelt célja a Vidékfejlesztési Programnak a munkaerő-igényes ágazatok, így az állattenyésztés fejlesztése, elsősorban a kis és közepes méretű gazdaságok megerősítésén keresztül. A korábbi időszakban jelentős forrásösszeg volt – az uniós kötelezettségeknek megfelelően – trágyatárolók kialakítására. Mivel ezek a beruházások nagyrészt megvalósultak, a jelenlegi időszakban mintegy 75 milliárd forintot a technológiai fejlesztésekre, modernizációra fordíthatnak a szarvasmarha, juh, kecske, baromfi és sertéstartó gazdaságok.

A Vidékfejlesztési Program a MOSZ állításával ellentétben nem csupán az agrár-környezetgazdálkodás támogatásával biztosítja a környezet állapotának javulását. A Natura 2000 területeken történő gazdálkodáshoz igénybe vehető támogatások, a különböző természetvédelmi, vízvédelmi nem termelő beruházások, illetve az erdészeti támogatások is forrást biztosítanak a környezeti értékek védelmére. Azok a gazdák, akik a korábbi támogatási lehetőséggel élve, a környezeti szempontokat is figyelembe véve gazdálkodtak, a támogatási időszak lejártát követően is szem előtt tartják a megismert gazdálkodási alapelveket. A kedvezőtlen adottságú területek támogatás elvonása uniós előírásokból fakadó kötelezettség, amelynek mértéke 2004 óta nem változott.

Kiadó: Miniszterelnökség