OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2015. október 1., csütörtök 09:47

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2015. október 1., csütörtök (OS) -

    A NEB és az ÁBTL megkezdte az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagokon lévő adatainak tudományos feltárását

Az 1990 előtt működött állambiztonság különböző szervezeti egységei és a rendszer összessége működésének minél alaposabb megismerése érdekében fontos lépés egykori tevékenységük fennmaradt forrásainak tudományos eszközökkel és megközelítéssel történő, rendszerezett feltárása. E cél által vezérelve a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) munkatársai – a Belügyminisztérium támogatásával – megkezdték az 1990 előtti állambiztonsági szolgálat mágnesszalagokra rögzített – és jelenlegi ismereteink szerint nem teljességében fennmaradt – adatállományainak tudományos vizsgálatát.
A 2015. szeptember elején megkezdődött munka első lépéseként megtörténik a jelenleg az Alkotmányvédelmi Hivatal kezelésében lévő mágnesszalagokon rögzített adattartalom szerkezetének, maradandó (történeti) értékének felmérése, és annak megállapítása, hogy az eddigi tudományos kutatások során feltárt ismereteinkhez képest milyen információkat tartalmaz a szalagokon rögzített adatállomány. A munka célja, hogy a lehető legpontosabban egészülhessenek ki azok a levéltári források, amelyek az állampolgárok minél teljesebb információs kárpótlását, valamint a tudományos kutatást egyaránt szolgálhatják.

Nemzeti Emlékezet Bizottsága

     Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.