2024. április 24. szerda

2015. október 1., csütörtök 09:47

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2015. október 1., csütörtök (OS) -

A NEB és az ÁBTL megkezdte az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagokon lévő adatainak tudományos feltárását

Az 1990 előtt működött állambiztonság különböző szervezeti egységei és a rendszer összessége működésének minél alaposabb megismerése érdekében fontos lépés egykori tevékenységük fennmaradt forrásainak tudományos eszközökkel és megközelítéssel történő, rendszerezett feltárása. E cél által vezérelve a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) munkatársai – a Belügyminisztérium támogatásával – megkezdték az 1990 előtti állambiztonsági szolgálat mágnesszalagokra rögzített – és jelenlegi ismereteink szerint nem teljességében fennmaradt – adatállományainak tudományos vizsgálatát.
A 2015. szeptember elején megkezdődött munka első lépéseként megtörténik a jelenleg az Alkotmányvédelmi Hivatal kezelésében lévő mágnesszalagokon rögzített adattartalom szerkezetének, maradandó (történeti) értékének felmérése, és annak megállapítása, hogy az eddigi tudományos kutatások során feltárt ismereteinkhez képest milyen információkat tartalmaz a szalagokon rögzített adatállomány. A munka célja, hogy a lehető legpontosabban egészülhessenek ki azok a levéltári források, amelyek az állampolgárok minél teljesebb információs kárpótlását, valamint a tudományos kutatást egyaránt szolgálhatják.

Nemzeti Emlékezet Bizottsága

Kiadó: Nemzeti Emlékezet Bizottsága