OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2015. október 5., hétfő 17:47

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló közleménye
    Budapest, 2015. október 5., hétfő (OS) - Magyarországi Bolgárok-múlt,jelen,jövő!

    A Magyarországi bolgárok nevében Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló mai napirend utáni felszólalásában az Országgyűlésben javasolja, hogy legyen egy magyar- bolgár-barátság napja, amelynek eseményeit felváltva tartanák meg a két országban.
Az emléknapnak a november 10-ét gondolta azért, mert a közép-kelet európai kereszténység összefogásának egyik legszebb példája volt, amikor az I. Ulászló és Hunyadi vezette seregek megpróbálták Bulgáriát felszabadítani, a törököt pedig kiűzni a Balkánról a Várnai csatában. A bolgárok mindig hálásak lesznek azért a támogatásért, amelyet a magyar királyok nyújtottak a törökellenes felkelésekkor.
Sajnos manapság fiataljaink egyre kevesebbet tudnak a két nép közös történelmi és kulturális örökségéről.
A Magyarországra érkező bolgár kertészek nemcsak meghonosították az intenzív kertészeti kultúrát, hanem számos korábban ismeretlen zöldségfélét hoztak be hazánkba. Nekik köszönhető a paradicsom és a paprika elterjedése, szerepük volt a hungarikumnak számító szentesi paprika és a makói hagyma nemesítésében. A magyarországi bolgár termelőszövetkezetek mintául szolgáltak a magyar háztáji gazdálkodásnak.
Köszönetet mond  Magyarország Kormányának és Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságnak, hogy segítségükkel idén megalapíthatták a Bolgár Kutató Intézetet, amelynek fő célja, hogy felkutassa a két ország történelmi kapcsolatát, a bolgár kertészek múltját Magyar
     Kiadó: Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.