OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2015. október 8., csütörtök 18:00

A Miniszterelnökség közleménye
    Budapest, 2015. október 8., csütörtök (OS) - Fontos a múlt sebeinek begyógyítása az Anyaországban és külhonban egyaránt

    Dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédet mondott Kolozsváron, ahol a holokauszt áldozataira emlékeztek Járosi Andor,  egykori evangélikus esperes emlékművénél, aki embermentő tevékenységéért Világ Igaza elismerésben részesült.

Latorcai Csaba hangsúlyozta: méltó módon kell megemlékeznünk a XX. század szörnyű traumáinak valamennyi ártatlan áldozatára az első világháborútól, a trianoni békediktátumon és a vészkorszakon át a kommunista önkény tombolásáig.

A helyettes államtitkár beszédében kiemelte: az emlékezés és a tiszteletadás mellett fontos a múlt sebeinek begyógyítása, amelynek egyik eszköze a külhoni magyar épített örökség megóvását célzó Rómer Flóris Terv is, összhangban azzal a kormányzati cselekvéssel, amelynek jegyében számos Kárpát-medencei zsinagóga felújítására kerül sor az Anyaország határain belül és azon túl is.

Az államtitkár támogatásáról biztosította a Kolozsvári Zsidó Hitközség kezdeményezését, a neológ zsinagóga felújításának szándékát, amely kiváló lehetőséget nyújt egy román-magyar-izraeli kormányközi együttműködés megvalósítására.

     Kiadó: Miniszterelnökség

------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.