OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2015. október 28., szerda 12:23

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2015. október 28., szerda (OS) - A KSH legújabb adatai azt mutatják, hogy rekordot döntött a külföldi munkavállalás és a közmunka -

    Alig száradt meg a pecsét Cseresnyés Péter, a munkaerőpiacért és képzésért felelős új államtitkár kinevezési papírján, máris a megszokott propagandát halljuk a magyar reformok működéséről. Pedig a KSH legújabb adatai is azt mutatják, hogy a javuláshoz főként a közmunkások minden korábbinál magasabb száma járult hozzá, és rekordot döntött a külföldi munkavállalás is.

Az LMP szerint a kormánynak be kell fejeznie a foglalkoztatási adatok egyoldalú értelmezését, hiszen a napnál is világosabb, hogy a magyar reformok nem működnek. Hiába nő papíron a foglalkoztatás, a rosszul fizetett munkákból az emberek nem tudnak megélni. Az Eurostat adatai szerint a magyar minimálbér a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban: csak Bulgáriát, Romániát és Litvániát előzzük meg. Az LMP szerint a nettó minimálbért létminimum szintjére kell emelni és béremelést kell adni a közszféra legrosszabbul fizetett dolgozóinak.

Az KSH adatai alapján 2015 harmadik negyedévében a közmunkásoknak volt a legnagyobb szerepe a foglalkoztatottság növekedésében. 2015. július-szeptemberben már 226 600 fő dolgozott az éhbért fizető közmunkában. A külföldön munkát vállalók és a közmunkások nélkül 4 milliónál kevesebb lenne a foglalkoztatottak száma, velük együtt pedig félmillió felett volna a munkanélküliek tábora és 10 százalék feletti a munkanélküliség.

Szél Bernadett,
az LMP társelnöke

     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.