2024. április 26. péntek

2015. október 28., szerda 12:23

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2015. október 28., szerda (OS) - A KSH legújabb adatai azt mutatják, hogy rekordot döntött a külföldi munkavállalás és a közmunka -

Alig száradt meg a pecsét Cseresnyés Péter, a munkaerőpiacért és képzésért felelős új államtitkár kinevezési papírján, máris a megszokott propagandát halljuk a magyar reformok működéséről. Pedig a KSH legújabb adatai is azt mutatják, hogy a javuláshoz főként a közmunkások minden korábbinál magasabb száma járult hozzá, és rekordot döntött a külföldi munkavállalás is.

Az LMP szerint a kormánynak be kell fejeznie a foglalkoztatási adatok egyoldalú értelmezését, hiszen a napnál is világosabb, hogy a magyar reformok nem működnek. Hiába nő papíron a foglalkoztatás, a rosszul fizetett munkákból az emberek nem tudnak megélni. Az Eurostat adatai szerint a magyar minimálbér a negyedik legalacsonyabb az Európai Unióban: csak Bulgáriát, Romániát és Litvániát előzzük meg. Az LMP szerint a nettó minimálbért létminimum szintjére kell emelni és béremelést kell adni a közszféra legrosszabbul fizetett dolgozóinak.

Az KSH adatai alapján 2015 harmadik negyedévében a közmunkásoknak volt a legnagyobb szerepe a foglalkoztatottság növekedésében. 2015. július-szeptemberben már 226 600 fő dolgozott az éhbért fizető közmunkában. A külföldön munkát vállalók és a közmunkások nélkül 4 milliónál kevesebb lenne a foglalkoztatottak száma, velük együtt pedig félmillió felett volna a munkanélküliek tábora és 10 százalék feletti a munkanélküliség.

Szél Bernadett,
az LMP társelnöke