2024. április 25. csütörtök

2015. november 30., hétfő 23:01

A Magyar Atomfórum Egyesület közleménye (3. rész)
    Budapest, 2015. november 30., hétfő (OS) -

Szakmai megítélések szerint jelenleg a világon elérhető atomerőmű konstrukciók – közöttük az orosz tervezésű reaktorblokkok - műszaki és biztonsági szempontból azonos színvonalat képviselnek. Ezek az atomerőművek a 3+ generációt képviselik és megvalósítanak valamennyi elvárható biztonsági funkciót. A döntést ezért elsősorban az befolyásolja, hogy a beruházónak milyen tapasztalata van, hány erőművet épített már és milyen pénzügyi feltételeket kínál.
Az atomerőmű beruházásában a hazai részesedés előirányzott 40%-os mértéke komoly lehetőség a magyar vállalkozók számára egy élenjáró technológiába történő bekapcsolódásra és a műszaki kultúra továbbfejlesztésére.
A Magyar Atomfórum Egyesület tagságát alkotó közel 40 magyar vállalatnak eddig is kiemelkedő szerepe volt a jelenleg is működő paksi blokkok építési, karbantartási, műszaki-biztonsági fejlesztési munkáiban és a nukleáris szakmai kultúra fenntartásában is. Ugyanígy szerepet vállalnak az új blokkok előkészítésében és készek szerepet vállalni a – várhatóan 40 %-os magyar részarányon belüli – építésben is.
A Magyar Atomfórum Egyesület határozott véleménye a jelenleg kialakult helyzetben az, hogy töretlenül folytatni kell az új blokkok beruházásával kapcsolatos már megkezdett tevékenységek végrehajtását (beleértve a hazai ipar általános fejlesztését jelentősen szolgáló beszállítói program kialakítását is)  és mindent meg kell tenni azok sikeres és időbeni befejezése érdekében.

További információk:
www.atomforum.hu