OS Országos Sajtószolgálat
2019. szeptember 16. hétfő
Ismertető


2016. május 17., kedd 14:21

A Magyar Néprajzi Társaság közleménye
    Budapest, 2016. május 17., kedd (OS) - Az MNT Néprajzi Gyűjtő szakosztálya a IV. Tradíció Gyűjtő Pályázat eredményhirdetésére ünnepi konferenciát tart Budapesten, a Néprajzi Múzeumban.

        A Kárpát-medence önkéntes néprajzi gyűjtői évenkénti seregszemléjükön hagyományaink újra felfedezésével és jelenkori jelenségeink leírásában való jártasságukkal mutatkoznak be.
A szakma és a laikus gyűjtők egyetlen találkozási lehetőségén a zsűri által kiválasztott legjobb pályázók előadásai hallhatók, és megtekinthetők a legsikerültebb néprajzi gyűjtések tárgyai is.
Az amatőr néprajzi gyűjtők saját falujukban és kisvárosaikban nemcsak fölfigyelnek lakóhelyük régi, és az ő munkájuk nélkül gyakran feledésre ítélt értékeire, hanem időt és energiát nem sajnálva az írás és fénykép, a hangos és mozgóképes rögzítés segítségével részletesen dokumentálják is azokat az utókornak. Ők azok, akik felkarolnak egy kiveszőfélben levő helyi szokást, vagy rögzítik a tárgyalkotási folyamatot, mások helyi táncokat és dalokat tanítanak újra a közösségükben, vagy papírra vetik nagyszüleik emlékeit.
A legkevesebb, amivel a szaktudomány segíthet: elhelyezi a Néprajzi Múzeum Etnológiai Archívumában, és kutathatóvá teszi a Tradíció Pályázatra benyújtott és a néprajzkutatók által zsűrizett értékes gyűjtéseket.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott Tradíció Pályázat programjairól itt találhatók részletek: http://tradicio.weebly.com
Tájékoztatás kapható a tradiciopalyazat@gmail.com és a www.neprajzitarsasag.hu címen.

     Kiadó: Magyar Néprajzi Társaság

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.