OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2016. június 8., szerda 09:57

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. június 8., szerda (OS) -

        A jogsértések hátterében az áll, hogy a parlagfű mentesítésben a hatóságok ellenérdekeltek, hiszen az számukra bevételt nem, csak munkát és kiadást jelent. Emiatt a parlagfüves területeknek kb. 0,5-1%-a kerül felderítésre, a pollenterhelés pedig egy évtizede stagnál sokszorosan meghaladva az egészsésgügyileg elfogadható értéket.

Az ügy az Allergia-Parlagfű Kerekasztalon át a Miniszterelnökségig jutott, de érdemi változás nem történt. Az FM és a Miniszterelnökség csak arról tájékoztat, hogy az esetek a kormányhivatalok illetve a jegyzők mulasztásai, attól függően, hogy külterület vagy belterület vonatkozásában tették-e a bejelentést. Utaltak arra, hogy amennyiben a kormányhivatalnál nem állnak rendelkezésre a szükséges források, nem tudják megfelelő minőségben ellátni feladataikat.

Ide kívánkozik, hogy a kormány megválasztása után az adófizetők parlagfű mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából több százmillió forintot kanyarított le a kormányhivatalok technikai fejlesztésére és közüzemi számláinak kifizetésére, majd a következő évtől kezdve megszüntette parlagfűmentesítésre történő felajánlás lehetőségét. Egy megnyert civil per után a költségvetésbe 640 millió Ft került vissza parlagfűmentesítésre, amelyet szakmai egyeztetés és koncepció nélkül azonnal szétszórtak. Forráshiányra tehát nem lehet hivatkozni.

A PPNE elvárja, hogy az FM az idei szezonban véget vessen a jogsértéseknek és az ezt szolgáló változásokról adjon tájékoztatást!

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.