OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2016. július 22., péntek 10:19

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2016. július 22., péntek (OS) - A szépkorúak jubileumi juttatásának feltételei és egyes nyilvántartási problémák – az ombudsman és a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes közös jelentése

    A bolgár nemzetiségi szószóló a nemzetiségi jogok védelmét ellátó ombudsmanhelyetteshez fordult jelezve, hogy egy 90 éves, több évtizede Magyarországon élő bolgár állampolgár nem kaphatta meg a szépkorúak jubileumi juttatását. Az ombudsmanhelyettes kezdeményezésére indított közös vizsgálat eredményeként több megállapítás született az állami nyilvántartások problémáiról, az egyenlő bánásmód követelménye és a jogbiztonság elve érvényesüléséről.

A bolgár nemzetiségi szószóló, Varga Szimeon azután nyújtotta be a panaszát a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyetteshez, hogy érdeklődésére a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatta: a bolgár nemzetiségű személy a juttatást azért nem kaphatja meg, mert a KEKKH nyilvántartásában "letelepedett státusszal rendelkező külföldi állampolgárként" szerepel, így nem tartozik a jubileumi juttatásról rendelkező kormányrendelet hatálya alá. A fenti hatóságok arról tájékoztatták, hogy az érintettnek – Bulgária 2007-es uniós csatlakozására tekintettel – kérvényeznie kell a jogállása módosítását a "szabad mozgás és állandó tartózkodás jogával rendelkezőre".

     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.