2024. április 24. szerda

2016. július 30., szombat 11:21

A Párbeszéd Magyarországért Párt közleménye
    Budapest, 2016. július 30., szombat (OS) - Matolcsy mellébeszél - Az MNB-nek vissza kell hívnia a Pallas alapítványok kuratóriumi tagjait -

Hiába bírságolták meg a Pallas alapítványokat, az MNB nem fogja felelősségre vonni a kuratóriumi tagokat. Erről szólt Matolcsy György válasza, amit Szabó Tímea írásbeli kérdésére adott. Matolcsy szerint az alapítványok önálló jogi személyek, azok kuratóriumára az alapító nincs ráhatással. A Párbeszéd Magyarországért szerint az MNB-nek vissza kellene hívnia a korrupt kuratóriumi tagjait.
     Mint ismert a Közbeszerzési Hatóság megkezdte a Pallas alapítványok közbeszerzéseinek vizsgálatát és már több bírságot kiszabott. A Párbeszéd Magyarországért szerint Matolcsy György az alapítványok megbírságolásával kapcsolatos válaszából nyilvánvaló, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetője nem akar változásokat eszközölni az alapítványok élén. Matolcsy jogászkodó válasza az alapítványok függetlenségéről pedig több helyen sántít.
     A Párbeszéd Magyarországért felhívja a jegybank elnökének figyelmét, hogy amennyiben az MNB szeretné, visszahívhatja az alapítványok kuratóriumi tagjait. A Ptk. szerint ugyanis a kuratórium tagját megbízatásának lejárta előtt az alapítványi cél megvalósításának közvetlen veszélyeztetése esetén az alapítói jogok gyakorlója visszahívhatja.
     A párt nem tudja máshogy értékelni az MNB vezetésének az ügyben tanúsított magatartását, mint úgy, hogy a Pallas alapítványok körüli szabálytalanságok az MNB vezetővel egyetértésben, az ő kérésére születtek.
     Párbeszéd Magyarországért Sajtó

Kiadó: Párbeszéd Magyarországért Párt