OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2016. október 27., csütörtök 12:01

A Miniszterelnökség közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. október 27., csütörtök (OS) - Szabaddá váló vita és állásfoglalás Mindszenty Józseffel kapcsolatban

    A ma élő ember számára is érték és mértékadó Mindszenty József. Sziklaszilárd magatartása viszonyulási pont, erkölcsi és közéleti világítótorony volt a XX. század derekának sötét évtizedeiben. Latorcai Csaba szerint, mivel számos helyen folyik Mindszentyre irányuló kutatás, megfigyelhető, hogy a különböző műhelyeket gyökeresen eltérő szempontok vezérlik, közöttük nehéz az átjárás, az eszme-, gyakran még az információcsere is. A rendszerváltást követően ugyanakkor szabaddá vált a vita és az állásfoglalás Mindszenty szerepével kapcsolatban. Azonban örvendetes a rá irányuló tudományos figyelem és legalább ennyire fontos, hogy a közvélemény is tisztában legyen az érsek személyével és a nemzet érdekében tett áldozatvállalásával.

A magyar Kormány alapvető célja ezért a reális nemzettudat kialakítása és annak minél szélesebb körben való megismertetése. Egy olyan integrált nemzeti emlékezetkultúra kialakítására tesz erőfeszítéseket, amely méltó megemlékezésre törekszik történelmünk minden ártatlan áldozata és jelentős, meghatározó személyisége iránt. Ezzel párhuzamosan a Kormány, csaknem 5,7 milliárd forint támogatást nyújt a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont, valamint a kapcsolódó komplex kulturális és vallási turisztikai fejlesztések megvalósításához, köztük múzeum- és templomfelújításhoz.

     Kiadó: Miniszterelnökség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.